Pexels: Tima Miroshnichenko

Drie verdachten van "helpdeskfraude" in Oost-Vlaanderen aangehouden

De drie verdachten, een 21-jarige en twee 19-jarige mannen, zijn gearresteerd en aangehouden omdat ze verdacht worden van "helpdeskfraude". Dat is een vorm van oplichting waarbij personen zich uitgeven als medewerkers van een bank. Of ze bieden zich telefonisch aan of ze komen aan de deur om te melden dat zij verdachte verrichtingen hebben vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Vervolgens "helpen" ze om vervolgens geld van de rekening te halen.

Het gaat om een grootschalig dossier van oplichting en informaticafraude dat "helpdeskfraude" heet. Zogenaamde medewerkers van een bank melden slachtoffers dat er verdachte zaken zouden gebeurd zijn op de rekening. De medewerkers "helpen" dan om erger te voorkomen. Op die manier geraken ze aan de bankgegevens van het slachtoffer en kunnen zo duizenden euro's buit maken. De daders viseerden vooral ouderen en kwetsbare personen.

Feiten gepleegd in provincie Oost-Vlaanderen

In de provincie Oost-Vlaanderen alleen al gebeurden op korte tijd een tiental feiten. Daarom werd, onder leiding van de afdeling Dendermonde, van het parket Oost-Vlaanderen, een tijdelijk opsporingsteam opgericht. Rechercheurs van de politiezones Hamme-Waasmunster, Sint-Niklaas en Kruibeke-Temse deden het onderzoek. De daders konden vrij snel geïdentificeerd worden. Er gebeurden huiszoekingen in Leopoldsburg en Pelt in de provincie Limburg, en in Balen en Dessel in de provincie Antwerpen.

Door een vlotte samenwerking tussen de verschillende politiezones konden de drie verdachten, een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen, snel gevat en gearresteerd worden. Zij werden op 14 en 15 oktober voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Alle drie werden ze onder aanhoudingsmandaat geplaatst, en hun aanhouding is vandaag door de raadkamer in Dendermonde bevestigd.

Meest gelezen