Ontspringt de gebruiker al te vaak de dans in de war on drugs? "Confronteer hen met het bloed aan hun handen"

Grote en mediagenieke politieacties alleen zijn niet genoeg om het drugprobleem aan te pakken, zegt strafpleiter Walter Damen in "De afspraak". "De gebruiker is de motor van de drughandel." Volgens communicatie-expert Marc Fauconnier heeft die gebruiker "bloed aan de handen en in het geval van cocaïne, bloed aan de neus".

Gisteren is de politie in de nasleep van Operatie Sky met meer dan 300 agenten binnen gevallen op 23 verschillende locaties in een groot drugsonderzoek. In totaal werden 27 mensen opgepakt en alles samen 1,6 ton drugs in beslag genomen, goed voor een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro.

Strafpleiter Walter Damen hekelt in "De afspraak" op Canvas dat hoera-geroep. "Corona was een groter probleem voor de drugsinvoer dan heel die Operatie Sky", zegt hij. "Voor elke persoon die wordt opgepakt staan er minstens 10 klaar. Het gaat altijd om de repressie en bestraffing. Ik hoor heel weinig over de gebruiker terwijl die net de motor is van de drughandel. Als je aan preventie doet, ga je op termijn minder in repressie moeten steken."

Corona was een groter probleem voor de drugsinvoer dan heel die Operatie Sky

Hoe wijs je die druggebruiker dan op hun verantwoordelijkheid? "Angstcommunicatie werkt niet", zegt communicatie-expert Marc Fauconnier. "Het werkt zelfs contraproductief in sommige gevallen. Net als die afschuwelijke foto’s op pakjes sigaretten. Mensen sluiten zich daar mentaal voor af en het effect slijt heel snel."

Wat volgens Fauconnier wel kan werken is de gebruiker confronteren met de gevolgen van hun gedrag. "We moeten ze confronteren met het feit dat ze bloed aan de handen hebben en in het geval van cocaïne, bloed aan de neus", legt hij uit. "Zonder gebruiker, geen aanbod. We moeten die mensen confronteren met hun rol in het subsidiëren van een criminele economie. Hun gebruik leidt tot criminaliteit."

"Mensen beseffen onvoldoende dat ze meespelen in een crimineel spel", zegt Fauconnier in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Hoe groot was die doorbraak gisteren? "Er zijn vermoedens dat de bende die nu is opgerold zo’n 15 ton zou hebben binnengehaald. Dat is een heel kleine fractie van wat er in Europa binnenkomt", zegt Ken Witpas, drugsmagistraat in Antwerpen in "Terzake". "Criminele organisaties denken altijd aan het risico en de pakkans, wordt die te groot dan zoeken ze nieuwe methodes en lijnen."

We gaan de drugshandel niet volledig uitroeien, maar we moeten het wel trachten te minimaliseren

Dat beaamt ook Bob Van den Berghe hij coördineert het Container Control Program van de Verenigde Naties. Zij richten samenwerkingen op tussen douane- en politiediensten om verdachte containers al op te sporen in de cocaïne-producerende landen. "Men zoekt steeds alternatieve routes of alternatieve havens", zegt hij in "Terzake".

Alles samen zijn er volgens Van den Berghe zowat 800 miljoen containerbewegingen per jaar. "Zowat 2 procent daarvan wordt gecontroleerd", legt hij uit. "We moeten niet naïef zijn. We gaan de drugshandel niet volledig uitroeien, maar we moeten het wel trachten te minimaliseren."

"De middelen die we hebben zijn niet vergelijkbaar met het kamp dat we bevechten", zegt Witpas in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen