©Elisa Maenhout

Gentse fotografe reist wereld rond en maakt fotoboek van "zeemeermensen"

Elisa Maenhout (24) uit Gent is fotografe en is de wereld rondgereisd op zoek naar "zeemeermensen": vrouwen en mannen die, zoals de mythische figuren, zwemmen met een vissenstaart aan. De fotografe maakt foto's boven en onder water en mocht zelfs al eens met een foto van een zeemeermin op een New Yorkse billboard staan. Nu heeft ze het boek "A depth most would drown in" uit.

"Het boek gaat over een community van mensen die zich identificeren als zeemeermin of zeemeerman", legt Elisa Maenhout uit. De jonge fotografe volgde de "zeemeermensen" gedurende 2,5 jaar voor haar eindwerk aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze reisde de wereld rond, want Maenhout vond die vooral buiten België.  "Facebook en vooral Instagram hebben mij heel erg geholpen bij mijn zoektocht. En er woont toevallig een zeemeermin vlak bij mij, maar buiten haar zijn er niet zoveel in ons land."

Maenhout volgde duiklessen, en met een onderwatercamera, reisde ze naar Amerika. "Ik heb er daar heel veel gevonden. Er zijn ook conventies waar honderden zeemeermensen aanwezig waren." Ze stippelde haar reis zo uit dat ze geen toeristische attracties afging, maar wel plaatsen waar ze zeemeerminnen -en mannen kon fotograferen.

Geen verkleedpartijtje

Maenhout zegt dat de zeemeermensen niet zomaar een staart aantrekken : "Het is geen verkleedpartijtje voor hen. Ze identificeren zich als zeemeermin -of man. Het is een vorm van zelfexpressie, ze tonen zich zoals ze zich voelen. Ik vond het contrast tussen het sprookje en de realiteit heel erg interessant. Je kan zien aan mijn foto's dat iedereen wel eens ontsnapt in een fantasieverhaal."

©Elisa Maenhout

Community

De fascinatie voor zeemeermensen is er 3 jaar gekomen nadat ze een video op het internet zag van een zeemeermin die zwom in de oceaan. "Ik vond dat zo'n absurd zicht dat ik wilde begrijpen wat er daar gaande was. Zo heb ik ontdekt dat er een hele community achter zit." De fotografe maakte beelden boven en onder water, en ook van zeemeermensen nog voor ze hun staart aan hebben.

Het boek "A depth most would drown in" is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Er is een expo ook in cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.

©Elisa Maenhout
©Elisa Maenhout

Meest gelezen