Zoekactie in Dendermonde naar kloosterzuster die veertig jaar geleden verdween zonder resultaat afgelopen

In Dendermonde is de zoekactie afgelopen naar het lichaam van zuster Gabrielle, een kloosterzuster die in 1982 spoorloos verdween. Nu het klooster waar ze woonde, gedeeltelijk wordt afgebroken, wou het gerecht kijken of ze daar begraven ligt. De zoekactie leverde niets op.

De verdwijning van zuster Gabrielle - geboren als Germaine Robberechts - houdt Dendermonde al bijna 40 jaar in de ban. Zowat iedereen in de kleine stad kent het verhaal wel: de zuster verdween in maart 1982, na een ruzie met de priester-directeur van het klooster waar ze woonde. 

De belangrijkste hypothese is dan ook dat hij haar gedood zou hebben, omdat ze dingen over hem te weten was gekomen. Zo werkte zuster Gabrielle als privéchauffeur voor de directeur, en zou ze hem mogelijk naar afspraakjes met andere mannen hebben moeten brengen. Toen ze hem daarop aansprak, en vroeg om ermee op te houden, zou hij haar in een bui van woede gedood hebben.

Tenminste, dat is de hypothese. De priester-directeur is nooit in verdenking gesteld, een proces is er dus ook nooit gekomen. De man overleed in 2011, en bleef al die tijd volhouden dat hij niks met de verdwijning te maken had.

"Er was de avond tevoren een hevige ruzie geweest tussen haar en de pastoor over diens liederlijke leven", zegt regiojournalist Willy Van Damme:

Videospeler inladen...

Tegelijk kwam er ook kritiek op het onderzoek: het parket zou er te lang van uitgegaan zijn dat zuster Gabrielle zelf uit het klooster vertrokken was, ook al zei haar familie dat ze dat nooit zou doen. Daardoor werd er pas jaren na haar verdwijning een moordonderzoek opgestart.

De familie zit nog steeds met veel vragen, zei Bernadette Robbrechts, een nicht van zuster Gaby in april nog op Radio 2. "In het klooster vermoedde men dat zij bij iemand van haar familie zat of dat zij de kap over de haag had gegooid. Maar als familie wisten wij heel goed dat dat niet kon en tot op heden weten wij nog altijd niet wat er met haar gebeurd is. Wij hopen nog altijd dat iemand ons kan helpen, zodat wij te weten kunnen komen wat er is gebeurd en wij deze zaak eindelijk kunnen afsluiten."

BELUISTER - Gesprek met Bernadette Robbrechts, het nichtje van zuster Gabrielle, op Radio 2:

Werkzaamheden

Op de plaats waar vroeger de woning van de directeur stond, wil de huidige eigenaar, het Oscár Romerocollege, binnenkort een nieuwe sporthal optrekken. 

Nu het oude gebouw is afgebroken, willen de speurders de kans grijpen om in de vroegere tuin van de directeurswoning te zoeken of zuster Gabrielle daar begraven ligt. De plaats is vroeger al eens onderzocht, maar echt gegraven zou er toen niet zijn. Maar een zoekactie vandaag heeft niets opgeleverd.

Je kan niet in Dendermonde wonen en het verhaal van zuster Gabrielle niet kennen

Philip Heymans

Justitiejournalist en Dendermondenaar Philip Heymans werkt al een tijd aan een podcast over de verdwijning van zuster Gabrielle. De podcast zal wellicht in het voorjaar van 2022 verschijnen, veertig jaar na de feiten.

"Je kan niet in Dendermonde wonen en het verhaal van zuster Gabrielle niet kennen. Iedereen hier kent het. Naast het Ros Beiaard is dit het grootste verhaal van Dendermonde. Bij al mijn opzoekwerk voor een podcast ontdekte ik dat op de plaats waar het hele verhaal zich heeft afgespeeld een deel van het klooster zou worden afgebroken. Ik heb dat laten weten aan het gerecht en ze volgen daar nog steeds het dossier op. Ze zeiden dat er op het ogenblik dat het klooster is afgebroken nog eens zouden graven. Dat is vandaag gebeurd", zegt Heymans in "De wereld vandaag".

Meest gelezen