"Mooie vrouw, knap, maar ze hoort niet wat ik zeg": ophef in Rusland na gesprek tussen president Poetin en VS-journalist

In Rusland is enige ophef ontstaan over een gesprek dat de Amerikaanse journalist Hadley Gamble met president Vladimir Poetin had tijdens een conferentie over energie. Zelf stelde het staatshoofd dat ze "een mooie vrouw" was, maar dat ze hem niet begreep. Achteraf haalde een politiek programma haar kledingkeuze en haar houding als te sexy over de hekel. 

"Mooie vrouw, knap, ik vertel haar een zaak, meteen vertelt ze me het tegenovergestelde alsof ze niet heeft gehoord wat ik zei." Met die opmerking richtte de Russische president Vladimir Poetin zich enkele dagen geleden tijdens een gesprek met de Amerikaanse journalist Hadley Gamble tijdens een conferentie over energie tot het publiek in de zaal.

BEKIJK - Het bewuste fragment in het gesprek tussen Poetin en Gamble (bron: MailOnline):

Aanleiding waren vragen die Gamble hem op het podium had gesteld over leveringen van gas uit Rusland aan Europa, leveringen waarvan soms wordt gezegd dat Rusland die kunstmatig laag houdt waardoor de prijzen bij ons de jongste weken zo fel zijn gestegen. Gamble diende Poetin meteen van antwoord. "Ik heb je gehoord", zei ze, waarna ze aandroeg dat Rusland lang had gewacht om de kwestie van gasaanvoer richting Europa aan te pakken. 

Als door een wesp gestoken ging Poetin door: "Luister, je zei me net dat we Europa geen gas leveren via onze pijpleidingen. Je wordt misleid. We verhogen de leveringen aan Europa, Gazprom (het grootste energiebedrijf van Rusland, red.) met 10 procent. Rusland heeft de aanvoer met 15 procent verhoogd. We doen de aanvoer stijgen, niet dalen. Heb ik echt iets gezegd dat zo moeilijk te begrijpen is?"

"Te strakke jurk"

Na afloop stortten ook de Russische media zich op het gesprek tussen Gamble en Poetin, zegt onze correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. "Voortbordurend op wat Poetin zei, heeft een van de wekelijkse politieke uitzendingen op tv hier nogal breed uitgemeten hoe Gamble zich tijdens het gesprek gedroeg", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het programma ging ook dieper in op wat Gamble droeg. Ze zou een te strak pakje of te strakke jurk hebben gedragen en ze had geen panty's aan waardoor ze haar benen accentueerde. Daarnaast ging het over de oorbellen die ze inhad en ook over hoe ze voortdurend met haar handen door haar haren ging. Volgens de interpretatie van de presentator was dit allemaal bedoeld om Poetin af te leiden."

Volgens Groot Koerkamp gebeurt het wel vaker dat buitenlandse journalisten Poetin interviewen of spreken, maar een mediafocus op de persoon of het uiterlijk van journalisten komt volgens hem maar zelden voor. "Het is verleidelijk te denken dat dit rechtstreeks verband houdt met de kritische vragen die Gamble hem stelde. Behalve energie had ze het ook over heikele punten als het lot van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny en de Nobelprijs voor de Vrede die onlangs aan een journalist van een kritische Russische krant is uitgereikt."

"My best angle"

Zelf reageert Gamble veeleer met humor op het voorval en op de manier waarop de Russische media ermee omgaan. Op Instagram postte ze een foto van zichzelf waarop ze een Russische krant omhoog houdt die een foto van haar gesprek met Poetin op de voorpagina plaatste, een foto waarop haar benen prominent in het vizier komen. "My best angle" of "mijn beste kant", schrijft ze erbij. Bij een andere foto waarop ze over het podium stapt, heeft ze het over een "power walk" of een loopje dat kracht uitstraalt.

Op Twitter komt Gamble scherper uit de hoek. Daar haalt ze onder meer tweets aan die hekelen dat de Amerikaanse diplomaat Victoria Nuland in Rusland kritiek krijgt omdat ze een broek en geen rok droeg bij een bezoek, terwijl zij dus zelf kritiek krijgt omdat ze te sexy voor de dag zou zijn gekomen.

Meest gelezen