Ouderen in Moskou
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In Moskou moeten ongevaccineerde 60-plussers vier maanden lang binnenblijven

De Russische hoofdstad Moskou neemt extra maatregelen tegen corona. Het aantal besmettingen loopt in heel Rusland weer op en dat terwijl maar één op de drie Russen gevaccineerd is. Er zijn in één dag ruim duizend doden geteld, een record. Het stadsbestuur van Moskou neemt nu drastische maatregelen: kwetsbaren en mensen van boven de zestig die niet gevaccineerd zijn, zullen tot eind februari thuis moeten blijven. 

In Rusland gaat het de verkeerde kant uit met de corona-pandemie. Er zijn vandaag 1.015 bijkomende overlijdens gemeld, het hoogste aantal coviddoden in 24 uur tijd. Er zijn ook 33.740 nieuwe besmettingen geregistreerd. De stad Moskou wacht niet op nationale maatregelen en legt strenge beperkingen op voor ouderen. 

Ik begrijp dat dit onaangenaam is, maar er zijn geen andere manieren om u te beschermen 

burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin

De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, heeft beslist dat alle zestigplussers binnen moeten blijven, vanaf volgende maandag 25 oktober tot en met 25 februari. Dat geldt ook voor mensen met een chronische aandoening. Bedrijven moeten minstens dertig procent van het personeel laten telewerken. Begin januari zal 80 procent van het stadspersoneel gevaccineerd moeten zijn, tegen 60 procent nu. 

Nationale maatregelen?

Er wordt verwacht dat president Vladimir Poetin morgen ook nationale maatregelen zal aankondigen. De president is nochtans geen voorstander van strenge beperkingen. Toch heeft vicepremier Tatjana Golikova al voorgesteld om van 30 oktober tot 7 november een werkvrije week te maken. Dat is eerder al in Rusland ingevoerd om de circulatie van het virus een halt toe te roepen. Ook andere steden en regio's hebben al extra maatregelen genomen, zo voert de tweede stad Sint-Petersburg vanaf november een coronapas in voor grotere bijeenkomsten, vanaf december is die pas ook nodig in de horeca.

Russische coronapatiënt
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Lage vaccinatiegraad

Door de besmettelijke deltavariant kunnen de ziekenhuizen in sommige regio's de toevloed aan patiënten niet meer aan. Officieel zijn er in Rusland al 225.325 mensen gestorven aan corona. Maar het Russische agentschap voor de statistiek Rosstat zegt dat het er in augustus al vierhonderdduizend waren. 

Wat ook niet helpt, is dat de vaccinatiegraad erg laag blijft. Ongeveer één op de drie Russen is volledig gevaccineerd. Woordvoerder Dmitri Peskov van president Poetin heeft de bevolking nog eens opgeroepen om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Maar de Russen blijven erg wantrouwig tegen de overheid en dus ook tegen de in Rusland aangeboden Russische vaccins. 

Meest gelezen