politiezone K-L-M

Kartonnen politieman in Londerzeel doet bestuurders vertragen aan schoolpoort

Een kartonnen politieman leidt sinds vandaag tot opvallend trager verkeer in de zone 30 ter hoogte van een school in Londerzeel Sint-Jozef. Hoe een eenvoudig idee voor veiliger verkeer kan zorgen...

Wijkinspecteur Gert Vandekerkhof van de politiezone K-L-M (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise) kwam op het idee om een levensgrote, kartonnen versie van zichzelf te plaatsen ter hoogte van het bord dat het begin van de zone 30 aangeeft. In het kader van zijn opleiding aan het PIVO, waar de politiemensen worden opgeleid, was Vandekerkhof op zoek gegaan naar een manier om de snelheid van het verkeer tijdens de schooltijden terug te dringen, en dat in samenspraak met de school Virgo de Heide.  

Zelf staat Vandekerkhof iedere dag aan het zebrapad voor de school. Hij helpt daar de kinderen veilig oversteken. "Ik zocht een manier om de snelheid van het verkeer al te doen dalen, nog voor de oversteekplaats van de school.  Het effect van als automobilist een politie-inspecteur te zien doet veel, maar je kan natuurlijk niet overal tegelijk staan. Daarom kwam ik op het idee om een kartonnen versie van mezelf een paar honderd meter verderop te zetten en ik moet zeggen dat de resultaten enorm positief zijn. De mensen die ik aanspreek, vinden het een leuk initiatief en de automobilisten zelf rijden ook effectief trager", aldus Vandekerkhof. 

Hier waakt de kartonnen politieman
politiezone K-L-M

De politie is zich bewust van het tijdelijke effect van de kartonnen politieman. "Het is niet de bedoeling dat de kartonnen versie daar permanent blijft staan, anders zou het effect snel verdwijnen", aldus wijkinspecteur Gert. Zijn baas is alvast enthousiast. "Het is een heel tof initiatief en ik kan dit alleen maar toejuichen", zegt korpschef Alain Meerts. "Het is nog te vroeg om te zeggen of we dit op andere plaatsen ook gaan doen, maar het effect dat dit experiment nu heeft is zeker veelbelovend", besluit Meerts.  

Meest gelezen