Leefschool de Letterzee

Tekort aan leerkrachten bij lagere school de Letterzee in Koksijde door ziekte: "Kinderen zijn de dupe"

Leefschool de Letterzee in Koksijde moet noodgedwongen tijdelijk sluiten, nadat 5 van de 6 leerkrachten ziek geworden zijn. "We vinden gewoonweg geen vervangingen en de ene juf alles laten doen, gaat niet", vertelt Liesbet Moerman, directeur van de Letterzee. 

Niet alleen Brussel wordt getroffen door een lerarentekort, ook lagere school de Letterzee in Koksijde zit met een gebrek aan leerkrachten. De meerderheid van het personeel is uitgevallen door ziekte, maar vervanging vinden is onmogelijk. Dat zegt directeur Liesbet Moerman: "We hebben gezocht via het leerkrachtenplatform, maar zelfs daar kwam er geen oplossing uit. Er zijn ook geen kleuterleiders beschikbaar om een soort van opvang te voorzien. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken." 

Komende vrijdag stond er al een pedagogische studiedag ingepland, waardoor De Letterzee tot het einde van de week zal dichtblijven. "De kinderen zijn de dupe van de situatie", zucht Moerman. "Wij hebben ongeveer 85 leerlingen en hebben hen werk meegeven voor thuis, maar dat is niet hetzelfde."

Structureel probleem

Op de site van het leerkrachtenplatform van de GO!-scholengroep Westhoek staat bovendien al weken een vacature voor een leerkracht op De Letterzee open. "Ik heb geen idee hoe we meer mensen warm kunnen maken voor het onderwijs, want je moet de job graag doen", geeft directrice Liesbet mee. "Meer geld in het onderwijs zal geen oplossing bieden, denk ik."

Meest gelezen