Scholieren en hun ouders wachten op een coronavaccin in Rabat (31/08/2021)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Marokko voert strenge coronapas in: ook wie tussen steden of provincies reist, moet die kunnen voorleggen

Marokko voert vanaf komende donderdag een coronapas in die behoorlijk verregaand is. Zo moet iedereen die binnen het land tussen steden of provincies reist, die ook kunnen voorleggen. "Eigenlijk komt het erop neer dat je ofwel moet thuisblijven, ofwel je moet laten vaccineren", zegt correspondent Lotte Van den Bogaert.

Na heel wat landen in Europa en ook Brussel en Wallonië bij ons, voert Marokko een coronapas in. Vanaf komende donderdag moeten inwoners en bezoekers die kunnen voorleggen op openbare plekken zoals hotels, winkels en restaurants, maar ook bij verplaatsingen tussen steden en provincies. Wie tegen het coronavirus is gevaccineerd, kan de pas online aanvragen of aankloppen bij overheidskantoren.

In een officiële verklaring staat dat bedrijven en overheidsfunctionarissen moeten toezien op de naleving van de nieuwe regels. Mensen die nog geen twee vaccindoses hebben gehad, worden opgeroepen zich zo snel mogelijk volledig te laten vaccineren.

Moeilijke controle

"Eigenlijk komt het erop neer dat je ofwel moet thuisblijven, ofwel je moet laten vaccineren", zegt correspondent Lotte Van den Bogaert in Marokko in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Toch is het maar de vraag of het zal lukken om dat voortdurend te controleren", zegt ze. "Het zal veeleer in bepaalde cafés of restaurants zijn dat een stevige controle gebeurt, maar ik denk niet dat de politie overal in de stad iedereen om een pas zal vragen."

"Er zijn 36 miljoen Marokkanen en het opzet is om er 30 miljoen te vaccineren. Op dit moment moeten nog 6,7 miljoen mensen een vaccin krijgen, dus 70 procent van de bevolking is nu al gevaccineerd. De voorbije maand is ook sterk ingezet op jongeren tussen 13 en 17 jaar."

"In juli en augustus was er in Marokko een enorme piek in besmettingen en coronadoden, maar daar zijn we intussen over. Het toerisme is weer op gang gekomen en sinds 1 oktober zijn de scholen weer open. De avondklok is verlaat, nu moeten restaurants en winkels pas om 23 uur de deuren sluiten. Je merkt dat we stilaan in een post-coronasituatie terechtkomen. Ook de angst voor de ziekte neemt af."

Meest gelezen