archieffoto

Kinderen betalen prijs voor coronaversoepelingen bij volwassenen: Vrij CLB Limburg trekt aan de alarmbel

Meer en meer scholen worden geconfronteerd met coronabesmettingen en quarantaines. Zo zijn in Hoeselt twee lagere scholen dicht. De directeur van het Vrij CLB Limburg, Bea Meertens, vindt dat kinderen de prijs betalen voor de coronaversoepelingen bij volwassenen. Ze moeten zich herhaaldelijk laten testen en hun leerrecht komt in het gedrang doordat hele klassen thuis moeten blijven. 

"We zien de gevolgen van de coronaversoepelingen bij volwassenen in de klassen waar kinderen thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Eigenlijk hebben we het gevoel dat die kinderen een vrij hoge prijs moeten betalen voor die vrijheidsfeesten", zegt Bea Meertens, directeur van het Vrij CLB Limburg. 

Gevaccineerde volwassenen mogen knuffelen en elkaar vastpakken. In scholen waar kinderen zonder mondmasker of vaccinatie zitten, kan het virus circuleren en wordt het snel doorgegeven. "We hebben hele klassen waar we 40% of 50% kinderen hebben die besmet geraken, eens het in de klas zit. Ook gevaccineerde leerkrachten raken besmet." 

De kinderen zijn het slachtoffer: ze moeten zich herhaaldelijk laten testen, wat niet bevorderlijk is voor het psychosociaal welbevinden. Ze moeten thuisblijven en hun leerrecht komt in het gedrang volgens Meertens en dat betreurt ze ten zeerste. Beluister hier het hele interview op Radio 2 Limburg.

Volgens Meertens kunnen er 2 zaken gebeuren. Ofwel kiest men om de volwassenen hun vrijheid te geven, maar wel met mondmaskers op in bepaalde situaties. Ofwel laten we de kinderen los en accepteren we dat mensen ziek worden. Wie ziek is, blijft thuis. We moeten stoppen met hele klassen thuis te laten, zegt Meertens. "Kinderen die al een moeilijk jaar achter de rug hebben, mogen we niet nog eens slachtoffer laten worden."

Scholen dicht in Hoeselt

Intussen zijn in Hoeselt de twee lagere scholen in Werm en de Onze-Lieve-Vrouwparochie gesloten omwille van het hoge aantal coronabesmettingen. De zowat 200 leerlingen moeten thuisblijven. "De gemeente zal geen noodopvang voorzien", vertelt burgemeester Werner Raskin (Open VLD). "De wetgeving zegt dat die kinderen thuis moeten blijven want anders heeft het geen zin. Er zullen kinderen besmet zijn die nog geen symptomen hebben en dan blijft het virus rondgaan als je ze samenzet in een opvang."  Maandagochtend, voor de kinderen terug naar school gaan, worden ze opnieuw getest door het CLB.

Hoeselt heeft momenteel de hoogste besmettingsgraad van Limburg. Maar extra maatregelen zijn volgens de burgemeester niet nodig omdat 96 procent van de bevolking in Hoeselt gevaccineerd is.

Meest gelezen