Radio 2

Misdaadauteur Piet Baete onderzoekt onopgeloste moord uit 2017 op winkeluitbaatster uit Zelzate

Misdaadauteur Piet Baete uit Boechoute bijt zich vast in de onopgeloste moord op winkeluitbaatster Veerle Scheerlinck uit Zelzate. De vrouw had een winkel "'t Ateljeeke" en is op 3 oktober 2017 vermoord teruggevonden achteraan haar zaak. De kassa was leeg, maar de buit was zo klein dat er, volgens de schrijver, twijfel bestaat of het dan wel echt een roofmoord is, zoals zo vaak wordt aangenomen. Baete zoekt getuigen om meer duidelijkheid te krijgen.

Veerle Scheerlinck baatte het winkeltje "'t Ateljeeke" uit, waar hobbyspullen en schoolartikelen konden gekocht worden, in Zelzate. In 2017, toen was ze 57 jaar, is zij vermoord teruggevonden in haar winkel. Zij was met verschillende messteken om het leven gebracht. Een jonge vrouw vond haar liggend op de grond achteraan in de winkel. De kassa was leeg, maar de buit was zo klein dat er moeilijk van een roofmoord gesproken kan worden. Althans, dat kan een van de mogelijkheden zijn, maar het is lang niet zeker, vertelt misdaadauteur Piet Baete: "De zaak is nu een cold case en ligt stil. Ik wil een 'bommetje' gooien en er rekening mee houden dat dit misschien géén roofmoord was zoals zo vaak wordt gezegd."

Piet Baete geïnterviewd door Dirk Ghijs bij Radio 2

"Er klopt iets niet"

"Het onderzoek ligt niet echt stil maar er gebeurt nog weinig", zegt Baete. De auteur is geprikkeld door het feit dat je vaak leest dat het om een roofmoord gaat terwijl er zaken zijn die erop wijzen dat dat misschien niet zo is. Baete is naast het schrijverschap ook statement analist en analyseert graag zaken zoals deze: "Zeker als ik denk dat er iets niet klopt. Ik denk dat het parket er ook rekening mee houdt dat het misschien geen roofmoord is."

Ik wil weten waar zij mee bezig was kort voor de moord, wat haar plannen waren
Misdaadauteur Piet Baeke

Hij heeft een blog waar hij verslag uitbrengt van zijn bevindingen en doet er een oproep naar getuigen: "Ik roep op naar mensen om, als ze iets weten, contact op te nemen met de politie of met mij. Ik wil een beeld krijgen van wie het slachtoffer was. Waar was zij mee bezig kort voor de moord, wat waren haar plannen. Ik zou, bij wijze van spreken, met haar beste vriendinnen willen praten om te weten waar zij mee bezig was. Dat kan altijd iets te maken hebben met de moord want je zoekt altijd een motief."

Foto van de door de politie afgezette "crime scene"
Radio 2

Eerdere getuigen, een vrouw en een jong meisje, getuigen van een man met een zwarte leren jas en onverzorgde baard, die in de namiddag aan het zebrapad te zien was, en ook in de winkel zelf.

Roofmoord of niet toch?

De schrijver wil mensen wakker schudden: "Hou er gewoon rekening mee dat het iets anders kan zijn dan een roofmoord. Dat begint in het collectief geheugen te zitten, op café zeggen mensen tegen elkaar: het is sowieso een roofmoord. En dat wil ik doorbreken, nu gaan we eens kijken wat er echt is gebeurd."

Het begint in het collectief geheugen te zitten dat dit sowieso een roofmoord is, maar dat is niet zeker
Misdaadauteur Piet Baeke

Als schrijver heeft hij geen inzage in het gerechtelijk dossier, maar soms lost een inspecteur wel eens iets als hij er naar vraagt. "En het helpt ook omgekeerd wel eens dat iemand zoals ik er mee bezig is."

Een belangrijke beweegreden om dergelijke onderzoeken naar echte cold cases te voeren: het helpt Baete in het schrijven van misdaadboeken. Maar of deze specifieke zaak een boek op zich wordt, is nog niet zeker.:"Het zou kunnen, als ik een specifieke insteek vind. Cold cases zijn sowieso heel fascinerend".

Begin dit jaar, in januari, is de winkel "'t Ateljeeke" tegen de vlakte gegaan. Het was het laatste fysieke bewijs van deze onopgeloste moord.

Meest gelezen