PVL

Netwerk van sluizen moet grondwater in Bocholt verhogen: "Op een slimme manier gericht het waterpeil sturen"

Het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw gaat het grondwaterpeil in Bocholt verhogen, dankzij een 20-tal stuwtjes op de Abeek, de Warmbeek en een netwerk van grachten. In lange droge periodes zullen de velden en weilanden daardoor minder sterk uitdrogen. 

Dit jaar is het grondwaterpeil weer tot een normaal niveau gestegen, maar de voorbije jaren was de situatie voor de boeren problematisch. Ze moesten water oppompen uit grachten en kanalen om te voorkomen dat hun gewassen zouden afsterven. In Bocholt wil het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL)  de komende jaren uittesten of het grondwater op een kunstmatige manier verhoogd kan worden, door stuwen te plaatsen op de beken en grachten. 

Hoe werkt het?

"We gaan een droogtebarometer ontwikkelen", vertelt Sander Palmans van het PVL. "Aan de hand van sensoren willen het waterpeil in de waterlopen in de gaten houden. In combinatie met de weersvoorspellingen zullen we dan beslissen of we de stuwen moeten openzetten of afsluiten. Indien mogelijk willen we die stuwen ook automatiseren, zodat er geen mankracht aan te pas moet komen. " 

Het systeem zal de komende 2 jaar geïnstalleerd en uitgetest worden. De provincie Limburg trekt er 125.000 euro voor uit. 

Meest gelezen