Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op expo "Zelfverdediging 2021"  op 11 oktober 2021.
AFP or licensors

Noord-Korea vuurt opnieuw 2 ballistische raketten af die in Japanse wateren terechtkomen

Noord-Korea heeft 2 ballistische raketten afgevuurd die terechtgekomen zijn in de Zee van Japan. Dat is in strijd met de resoluties van de Verenigde Naties, want op ballistische raketten kan ook een kernkop worden gemonteerd.

Eén ballistische raket werd omstreeks 10.17 uur plaatselijke tijd gelanceerd vanuit de omgeving van Sinpo aan de Noord-Koreaanse oostkust. Die informatie komt van het Zuid-Koreaanse leger: "Ons leger houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat paraat, in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten, om zich voor te bereiden op mogelijke extra lanceringen", zeggen de stafchefs in een verklaring.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De Japanse premier Fumio Kishida zegt dat er twee ballistische raketten gedetecteerd zijn en noemt het "betreurenswaardig" dat Noord-Korea de voorbije weken opnieuw begonnen is met een reeks rakettests. Kishida is op verkiezingscampagne in het noorden van Japan en zou nu naar Tokio terugkeren om de raketcrisis te bespreken. Op 31 oktober zijn er parlementsverkiezingen in Japan.

Pyongyang is de voorbije weken een reeks tests begonnen van hypersonische kruisraketten, langeafstandsraketten en luchtafweergeschut. Vorige maand kwamen ook al twee ballistische raketten terecht in Japanse wateren. Volgens het Zuid-Koreaanse leger is dit keer een ballistische raket afgevuurd door een onderzeeër.

De lancering van de ballistische raketten gebeurt net nadat Amerikaanse en Zuid-Koreaanse afgezanten elkaar gisteren in Washington hadden ontmoet om de nucleaire patstelling met Noord-Korea te bespreken. Spionagechefs uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan zouden vandaag ook in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bijeenkomen.

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten rond het stopzetten van het nucleaire programma en het opheffen van de internationale sancties zitten muurvast sinds de mislukte top tussen de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse oud-president Donald Trump in Vietnam in 2019. De speciale Amerikaanse gezant voor Noord-Korea heeft gisteren nog opgeroepen tot nieuwe gesprekken met Noord-Korea. 

Japanse premier Fumio Kishida.

Meest gelezen