Copyright 2021The Associated Press. All rights reserved.

Haïtiaanse bende die Amerikaanse missionarissen ontvoerde, eist 17 miljoen dollar losgeld

In Haïti eist de bende die achter de ontvoering zit van zeventien Amerikaanse en Canadese missionarissen en hun familieleden, een miljoen dollar losgeld per geestelijke. Dat heeft de Haïtiaanse minister van Justitie Liszt Quitel gezegd aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Net buiten de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince werden zaterdag 16 Amerikaanse burgers en één Canadees ontvoerd.  Onder de ontvoerde burgers bevinden zich zes vrouwen en vijf kinderen tussen acht maanden en 15 jaar oud. De groep had net het weeshuis in Croix-des-Bouquets bezocht. 

400 Mawozo-bende

Volgens de politie zit de 400 Mawozo-bende achter deze ontvoering. De bende heeft nu voor elke ontvoerde burger een miljoen dollar losgeld gevraagd, wat overeenkomt met een totale som van 17 miljoen dollar (14,59 miljoen euro).

 Het is niet geweten waar de bende en de ontvoerde Amerikanen en Canadees zich bevinden. Maar volgens Quitel zijn de onderhandelingen met de ontvoerders volop aan de gang. Ook de Amerikaanse FBI werkt mee met de Haïtiaanse autoriteiten en staat in contact met de bende. 

Copyright 2021The Associated Press. All rights reserved.

Diepe politieke crisis

Gewapende bendes, die al jaren de armste wijken van Port-au-Prince controleren, hebben hun actieterrein uitgebreid naar de rest van de hoofdstad en omgeving. Volgens het Centre d'Analyse et de Recherche en Droits Humains in Port-au-Prince zijn in de eerste drie trimesters van dit jaar meer dan 600 ontvoeringen geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 231.  Volgens de politie zijn er tot nu 328 mensen als ontvoerd opgegeven. 

Een diepe politieke crisis verlamt al jaren de sociaaleconomische ontwikkeling van Haïti, één van de armste landen ter wereld. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli heeft de chaos en instabiliteit in het land in de Caraïben nog meer aangewakkerd.

Meest gelezen