Getty Images

Oostende zet in op inbraakpreventie om dieven tegen te gaan: "Nadruk leggen op kosteloze maatregelen die mensen vaak vergeten"

De politie van Oostende gaat deze week aanbellen bij appartementsgebouwen en woningen om tips rond inbraakpreventie te geven. Vaak openen mensen zonder na te denken hun deur en dat lokt dieven. "We geven hen kosteloze en nuttige preventietips, wat voor minder inbraken gaat zorgen", vertelt Tom De Ketelaere van de Oostendse politie. 

Een hele week lang gaat de politie van Oostende langs bij inwoners om hen te wijzen op veelgemaakte fouten als het op inbraakpreventie aankomt. Vorig jaar waren er in de kuststad zeker 320 inbraken. "We gaan kijken hoe de mensen hun deur openen, zonder te weten wie er eigenlijk aanbelt", zegt Tom De Ketelaere van de Oostendse politie. "Daarnaast bekijken we ook het slot van de voordeur en geven we tips, zoals scheer je haag wat korter."

Zulke organisatorische maatregelen kosten de mensen niets extra, maar toch wordt er veel belang aan gehecht

Celine David, preventie-adviseur

Sensibilisering

"Het zijn kosteloze handelingen die mensen vaak vergeten", geeft preventie-adviseur Celine David mee. "Trek niet alleen je deur dicht, maar doe ze ook op slot. Sluit de ramen wanneer je het huis verlaat. Als je op reis gaat, informeer een goede buur. Probeer een bewoonbare indruk te wekken door een auto op de oprit te laten staan of de brievenbus te laten legen."

Meest gelezen