Inwoners van Oudsbergen moeten sociale contacten 10 dagen beperken en krijgen advies mondmasker te dragen

De inwoners van Oudsbergen moeten de komende tien dagen hun sociale contacten beperken en krijgen het advies om op drukke plaatsen en binnen het mondmasker opnieuw te dragen, dus ook op plaatsen waar het nu niet meer verplicht is. Dat maakt burgemeester Marco Goossens (CD&V) van Oudsbergen bekend nu de coronabesmettingen in zijn gemeente razendsnel stijgen.

In heel België zit het aantal coronabesmettingen weer in de lift, maar gisteren is gebleken dat Oudsbergen geconfronteerd wordt met een razendsnelle stijging van het aantal coronabesmettingen. In de laatste twee weken kwamen daar 99 besmettingen bij, volgens cijfers van Sciensano. Daarom onderneemt het stadsbestuur nu actie. 

"We vragen deze goodwill van onze inwoners", zegt burgemeester Marco Goossens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"In het belang van alle Oudsbergenaren moeten we deze stijging dringend afremmen", zegt burgemeester Goossens vanavond. "We kunnen dat doen door tot en met 29 oktober het aantal sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Door voor een korte periode het sociale leven op pauze te zetten, kunnen we de opmars een halt toeroepen." 

IN KAART - Wil je weten hoe het zit met de coronabesmettingen in jouw gemeente de voorbije 2 weken? Bekijk het op onderstaande kaart:

Deze aanbevelingen zijn zinvol en kunnen best overal toegepast worden
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KULeuven)

"We lanceren dus enkele aanbevelingen zoals het dragen van een mondmasker en het vermijden van alle niet noodzakelijke sociale contacten. Daar komen de andere normale maatregelen bij, zoals het houden van anderhalve meter afstand, handen wassen en thuisblijven bij symptomen. Als gemeentebestuur annuleren we tot en met 29 oktober al onze eigen activiteiten. In de gemeentehuizen vragen we de bezoekers opnieuw een mondmasker te dragen."

"We zien de coronacijfers over ons volledige grondgebied stijgen, maar ze zijn toch hoofdzakelijk toe te schrijven aan de kersmisweek vorige week in deelkern Meeuwen", voegt Goossens er in een gesprek met VRT NWS aan toe.

De medewerkers van de gemeente is gevraagd weer zo veel mogelijk aan telewerken te doen. Door verschillende besmettingen bij de basisschool Klim-Op gaan alle vestigingen deze week in rustpauze, in afwachting van de verdere testresultaten. De school informeert ouders en leerlingen. "Alle leerlingen zullen de komende dagen de kans krijgen om zich te laten testen", zegt Goossens. "In het weekend zullen we evalueren wat dat voor gevolgen heeft voor volgende week."

Aanbevelingen terecht of niet?

Geert Molenberghs, biostatisticus bij de UHasselt en KULeuven, vindt de stappen die het gemeentebestuur onderneemt terecht. "En die worden best overal toegepast", voegt hij er aan toe. "De circulatie van het virus stijgt snel."

In Oudsbergen is 83 procent van de meerderjarige bevolking volledig gevaccineerd. Toch onderneemt de gemeente stappen, terwijl de stijging aan besmettingen plaatselijk nog niet voor een stijging zorgt in de ziekenhuiscijfers. "Toch blijft het nuttig om te reageren op die besmettingscijfers en niet enkel de ziekenhuiscijfers", vindt Molenberghs. "We zien dat wanneer de besmettingen verdubbelen, de ziekenhuiscijfers met 35 procent verhogen. Dat is een pak lager dan vorige winter, goed nieuws dus, maar het is niet nul. Het blijft beter om vroeger in te grijpen, zodat de situatie niet erger wordt." 

Meest gelezen