Te veel PFOS in riet Blokkersdijk, Natuurpunt bezorgd: waar nu met gemaaid riet naartoe?

Natuurpunt weet niet meer waar het met gemaaid riet moet blijven in natuurgebied Blokkersdijk in Antwerpen. Dat ligt vlak naast 3M op Linkeroever. Er werd te veel PFOS in het riet gemeten. Daarom mag het niet meer gecomposteerd worden, omdat de PFOS zich dan verder in de natuur verspreidt. Maar als het riet niet meer gemaaid wordt, dan zullen de vele rietvogels die het gebied aantrekt, wegblijven. 

Blokkersdijk is een Europees beschermd natuurreservaat dat beheerd wordt door Natuurpunt Waasland. Het is belangrijk omdat het zoveel al dan niet beschermde vogels aantrekt.  Omdat het naast 3M ligt, vroeg Natuurpunt aan de Universiteit Antwerpen om onderzoek te doen naar PFOS in het gebied. Daaruit is gebleken dat de waarden in de bodem 10 tot 60 keer te hoog waren. Ook in het riet zit er te veel PFOS.

Normaal laat Natuurpunt dat riet maaien en dan komt het bij het groenafval terecht om het te composteren. Maar dat mag nu niet meer, om te voorkomen dat PFOS zich nog verder verspreidt in de natuur.  Maar natuurpunt weet niet goed wat ze dan wel moeten doen met dat riet. 

Als wij het riet niet meer maaien, dan gaat het gebied verbossen en zullen ook de rietvogels verdwijnen

Deborah Dirven, conservator Blokkersdijk

"Als wij het riet niet meer maaien, dan gaan het gebied verbossen, zegt Deborah Dirven, conservator van Blokkersdijk, "en bepaalde rietvogels hebben net een rietkraag nodig. Niet alleen om te broeden, maar ook om door te trekken. Als dat riet verdwijnt, zullen ook die vogels verdwijnen."

Momenteel staat het beheer stil.  "We denken eventueel aan andere opties, zoals verbranden. Maar we weten nog niet of dat dan wel kan. Komt er dan misschien weer PFOS in de lucht terecht? We proberen heel wat advies in te winnen, maar we krijgen nooit een eenduidig antwoord. Ook niet in dit geval."

Meest gelezen