"Mag ik je peuken?": robot Fons vraagt rokers in Gent om hun sigarettenpeuken in strijd tegen zwerfvuil

De stad Gent heeft een opvallende nieuwe aanwinst in haar strijd tegen rondslingerende sigarettenpeuken: Fons de peukenrobot. Die zal de komende maanden rokers aanspreken om hun peuk in een vuilnisbak te deponeren. “Autonoom tussen mensen rijdt hij niet. We moeten hem wat in de gaten houden”, zegt zijn maker Jan De Coster.

Vanaf vandaag verschijnt op 120 vuilnisbakken op 50 bushokjes de boodschap "Mag ik je peuken?". Hiermee probeert de stad Gent rokers te sensibiliseren om niet zomaar hun peuk op straat te gooien. Van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil in Vlaanderen bestaat 49 procent uit peuken. Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Geregeld worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken.

BEKIJK - "Meneer, zou jij je peuk in mij willen steken, alsjeblieft?", vraagt peukenrobot Fons aan rokers in deze ludieke campagnevideo:

Videospeler inladen...

Naast de boodschap op de vuilnisbakken zorgt de stad voor 9 peuk-stembussen. Rokers kunnen er antwoorden op een leuke vraag door hun peuk in de asbak te werpen. Ten slotte verdelen gemeenschapswachten draagbare peukenasbakjes. Die zijn ook gratis verkrijgbaar in de krantenwinkeltjes in de Zonnestraat, Rooigemlaan en Brusselsesteenweg. Vrijwilligers zullen ook op 61 plaatsen peuken tellen en oprapen.

Fons, de peukenrobot

Maar de meest opvallende campagnemedewerker van de stad is een peukenrobot die maar liefst 200 kilogram weegt. “Hij heet Fons”, vertelt robotbouwer Jan De Coster. “Mijn kinderen hebben de voornaam mogen kiezen. Fons bestaat uit een klassieke stadsvuilnisbak die we op een elektrisch rolstoelplatform geplaatst hebben. De vuilnisbak hebben we gevuld met allerlei mechanica en elektronica zodat die kan rondrijden.”

De vuilnisbak is gevuld met mechanica en elektronica zodat die kan rondrijden
Robotbouwer Jan De Coster

De Coster zal de peukenrobot, tijdens de drie dagen dat die wordt ingezet, begeleiden tijdens zijn wandeling door de binnenstad. Acteur Robrecht Vanden Thoren zal en passant de robot met rokers laten babbelen. “De robottechnologie staat dan wel heel ver, toch kunnen we niet toelaten dat hij autonoom tussen mensen rijdt. Ik moet hem nog altijd in het oog houden en af en toe ‘stop’ of ‘ow’ zeggen. Hem volledig zijn gang laten gaan kunnen we niet doen.” 

Op werkloze dagen blijft hij niet in Gent, maar verblijft hij bij De Coster. “Samen met de andere robots doet hij dan een dutje in de hoek van de studio waar ik ze bouw.”

Jurgen Eeckhout

Meest gelezen