Scheepswrak SS Kilmore wordt opgeruimd: "Wrak is een barometer van afval in de Noordzee"

Na de opruimactie van het scheepswrak Westhinder in 2019 is het de beurt aan het gezonken vrachtschip SS Kilmore. Zo wordt het maritiem erfgoed in stand gehouden en wordt er ook heel wat afval uit de zee gehaald. "Het zwerfvuil in zee blijft vooral hangen rond de  scheepswrakken en toont hoeveel afval er is in de hele Noordzee", vertelt minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Met een team van 6 duikers en een schipper wordt het wrak van het Britse vrachtschip SS Kilmore opgeruimd onder begeleiding van dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid. Door de invoering van een recente wet moet maritiem erfgoed beschermd worden, maar de opkuisactie is groter dan dat. "Door het zwerfvuil rond de ergste wrakken op te ruimen,  maken we ook de zee properder", legt Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee (Open VLD), uit. 

BEKIJK - In "Het journaal" van 28 februari 2021 stelde minister Van Quickenborne zijn plannen voor om scheepswrakken beter te beschermen:

Videospeler inladen...

Het is hallucinant wat de duikers vinden en het toont helaas hoe vervuild onze Noordzee is

Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee (Open VLD)

55 wrakken

Voor de Belgische kust liggen meer dan 300 scheepswrakken verspreid, maar slechts 55 zijn officieel erkend als beschermd maritiem erfgoed. Jarenlang heeft zich rond de wrakken afval verzameld, waaronder vislood, netten, plastic en ijzer. "In en rond het wrak van de Westhinder hebben we al 4.500 kilogram opgeruimd", geeft Van Quickenborne mee. "Nu zitten we al aan 6.000 kilogram en het zit er nog niet op. Het is hallucinant wat men daar vindt en het is helaas een indicatie van de vervuiling in onze Noordzee."

BEKIJK - Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid maakte in 2019 het scheepswrak De Westhinder vrij van zwerfvuil: 

Het zwerfvuil opruimen is volgens Van Quickenborne niet alleen de verantwoordelijkheid van de federale regering: "We moeten preventief veel meer doen, vanuit de steden en gemeenten. Als je een sigaret in de riool gooit, komt dat uiteindelijk ook in de zee terecht. Dat moet veel harder worden aangepakt, want het afval verstoort het maritiem leefmilieu."

Bijzonder wrak

Het SS Kilmore, dat glas en aardewerk vervoerde, is gezonken in 1906 na een aanvaring met een ander schip. "Het is een bijzonder wrak, met een grote historische waarde", zegt de minister. "Door de goede ligging is het vrachtschip ook aantrekkelijk voor duikers, dus het is belangrijk dat het goed wordt onderhouden." 

De opruimactie rond het scheepswrak van het SS Kilmore zou begin 2022 afgerond zijn. 

Meest gelezen