Speelgoedwinkel in Zoersel verzwaart postpakjes met stenen om boetes van Bpost voor te lichte pakjes te vermijden

Een speelgoedwinkel uit Sint-Antonius-Zoersel klaagt de boetes aan die bpost oplegt voor pakjes die te weinig wegen, de zogenoemde "densiteitstaks". Om die boetes te omzeilen heeft Pascale Schupp van speelgoedwinkel Kiki een originele manier gevonden. “We stoppen beschilderde stenen in de pakjes om ze te verzwaren. Zo protesteren we op een ludieke manier tegen deze absurde taks.” 

Bpost heft een taks op pakjes die te weinig wegen in verhouding met hun grootte. De taks is er om te vermijden dat webshops spullen zouden opsturen in te grote verpakkingen en dus lucht zouden verzenden. Maar omdat speelgoed zo weinig weegt, moet speelgoedwinkel Kiki vaak een  boete betalen voor haar pakjes. Daarom voegt zaakvoerder Pascale Schupp nu mooi beschilderde stenen toe aan haar pakjes. “Vaak wegen de pakjes net iets te weinig en krijgen we een boete”, klinkt het. 

Creatief aan de slag met stenen

“Om de pakjes te verzwaren zijn we gestart met stenen bij te voegen om zo aan het juiste gewicht te komen. Eén van die stenen beschilderen we om zo kinderen en ouders ideeën te geven om ook creatief aan de slag te gaan met de stenen en iets te knutselen. Jaarlijks sturen wij meer dan 1.000 pakjes op. Dus wij kunnen echt niet bij elk pakketje een taks van 25 cent betalen”, vertelt Schupp.

Als we bijvoorbeeld een knuffel willen verzenden in een zo klein mogelijke verpakking, moeten we 1 kilogram stenen toevoegen. Dat is absurd 

Pascale Schupp van speelgoedwinkel Kiki

Schupp probeert de pakjes zo klein mogelijk te houden voor verzending, maar dat is niet altijd mogelijk. “Als we bijvoorbeeld een knuffel willen verzenden in een zo klein mogelijke verpakking, dan moeten wij 1 kilogram bijvoegen aan stenen. Ook bij een schooltas moeten we veel stenen toevoegen aangezien de verpakking redelijk groot is. Ik snap dat bpost een toeslag moet aanrekenen, maar dit is gewoon absurd en de densiteit is volledig verkeerd berekend. Ook is het niet leuk voor de transporteurs, zij moeten meer gewicht dragen.”

Bpost gaat taks niet afschaffen

Bpost is niet van plan om de densiteitstaks te herbekijken. “We willen vermijden dat er te veel lucht wordt getransporteerd. Ook hoe groter de doos, hoe meer ruimte die inneemt in onze bestelwagens. We willen dat mensen de dozen aanpassen aan de inhoud en dat kan alleen maar het milieu ten goede komen”, vertelt woordvoerder Veerle Van Mierlo. 

Meest gelezen