arie kievit

Stijgende coronacijfers: "Paniek voor een vierde golf is nog te vroeg"

Ondanks dat in Vlaanderen de coronabesmettingen met bijna de helft toenemen en er in de ziekenhuizen ook meer patiënten terecht komen, is het nog te vroeg om te spreken van een nieuwe golf. "We moeten niet panikeren" zegt dokter Peter Messiaen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "Maar wie zich niet heeft laten vaccineren, heeft nu vaak spijt", klinkt het op Radio 2 Limburg. In het Jessa Ziekenhuis is de helft van de coronapatiënten niet gevaccineerd.

"Ik moet zeggen dat, als ik naar het aantal opnames kijk, dat het hier in het Jessa Ziekenhuis nog meevalt", zegt dokter Peter Messiaen, van de afdeling infectieziekten. "We zien wel dat niet alleen het aantal infecties stijgt, maar ook de positiviteitsratio van het aantal testen. En dan vooral bij jongere mensen tot 18 jaar. Maar dat vertaalt zich niet in een grotere toeloop naar het ziekenhuis. Gelukkig hebben we met een succesvolle vaccinatiecampagne de meest kwetsbare mensen goed kunnen beschermen."

Frustrerend

De coronapatiënten die ondanks een vaccin toch nog in het ziekenhuis belanden, hebben bijna allemaal onderliggende aandoeningen, zegt Messiaen nog. En wie zich niet heeft laten vaccineren, heeft nu vaak spijt: "Uiteraard zijn er veel mensen die nu ziek worden en zich de bedenking maken dat ze beter een andere keuze gemaakt hadden. Het is zeer frustrerend om te zien hoe het weer alle hens aan dek is en personeel bijgezet wordt om patiënten te verzorgen voor problemen die wel vermijdbaar waren."

Meest gelezen