imago/Rüdiger Wölk

Dt-fout op datingsite? Het maakt je minder aantrekkelijk

Taalfouten op je profiel van een datingsite maken je minder aantrekkelijk, ook al staat er een knappe foto naast. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg. "Iets dat zo onschuldig is, wordt toch enorm opgeblazen", vertelt onderzoeker Tess van der Zanden. 

Van der Zanden onderzocht in haar studie twee dingen: de verschillende types van taalfouten en of er effectief een negatief verband is. Ze vroeg gebruikers van datingsite Parship naar de indrukken van verschillende profielen en ze liet de deelnemers verschillende versies van fictieve profielen zien: mét en zonder taalfouten. Bij taalfouten gaat het specifiek over informeel taalgebruik, zoals het gebruik van smileys, typfouten en grammaticale slordigheden, zoals het foutief gebruik van de dt-regel. 

Grammaticafouten worden vaak gelinkt aan minder intelligente mensen

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de deelnemers de taalfouten niet opmerkt, maar dat een fout altijd invloed heeft op de personen die ze wél opmerken. 

  • Bij slordigheidsfouten of typfouten denken mensen vaak dat het over een slordig persoon gaat, die weinig aandacht heeft besteed aan zijn profiel. Het gaat hier dan over onaantrekkelijke persoonlijkheidskenmerken.
  • Grammaticafouten worden vaak gelinkt aan minder intelligente mensen. 
  • Informeel taalgebruik, zoals smileys: er werd verwacht dat informeel taalgebruik warmer ging overkomen en dus minder negatief, maar dit was niet het geval. Alle taalfouten leiden tot lage scores op vlak van aantrekkelijkheid.

De doelgroep in de studie waren deelnemers van de datingsite Parship. "Dat is een datingsite waar de leeftijd iets hoger ligt, het zijn vooral volwassenen en 50-plussers", zegt Van der Zanden. Ze koos ook bewust om haar onderzoek te doen aan de hand van datingsites, in plaats van datingapps. "Op datingsites speelt tekst een grotere rol, het is prominenter aanwezig. Dat is veel minder op datingapps zoals Tinder."

Aantrekkelijke foto

Het onderzoek wijst ook uit dat de foto op het datingprofiel uiteindelijk de grootste impact heeft op de aantrekkelijkheidsscores. Aan de andere kant tonen de studies ook aan dat mensen veel aandacht besteden aan de tekst en taal die gebruikt wordt. Slecht taalgebruik kan dus meestal niet gecompenseerd worden met een knappe foto. 

Iemand kan zich omschrijven als een intelligent persoon, maar wel een tekst vol met schrijffouten hebben

"We hadden al verwacht dat iets dat zo onschuldig is als taalfouten, grote gevolgen kan hebben op mensen hun indruk. Het wordt altijd opgeblazen", vertelt de onderzoekster. "Bij online dating willen mensen zich perfect presenteren aan de hand van leuke hobby's en weetjes. Dat is selectieve zelfpresentatie. Als er dan in je tekst onbedoelde taalfouten kruipen, is dat altijd tegenstrijdig met hoe die persoon zichzelf presenteert. Als iemand zegt dat hij intelligent is, maar veel schrijffouten heeft in zijn tekst, dan zal dat een negatieve indruk achterlaten." Van der Zanden ondervond dat er überhaupt veel taalfouten worden gemaakt op datingsites.

Wat dan wel?

Volgens Van der Zanden schrijven veel mensen nog onoriginele clichéteksten. "Maar dat is niet wat mensen willen lezen op een datingsite", vertelt ze in onderstaand filmpje: 

"Er wordt verwacht dat je op je datingprofiel persoonlijke informatie geeft. "Je kan zorgen voor een originelere tekst als je jezelf vooral heel concreet presenteert", legt ze nog uit. "Je kan zo bijvoorbeeld zeggen dat zelfgemaakte sushi je specialiteit is in de keuken, in plaats van gewoon te vermelden dat je goed kan koken. Je kan ook origineel zijn door metaforen of figuurlijk taalgebruik toe te voegen. Mensen die dit doen, worden vaak intelligenter ingeschat."

Meest gelezen