fotografie peter Hilz (C)

Vakbondsacties bij chemiebedrijven na afspringen van onderhandelingen: "Wij vragen eenmalige coronapremie van 250 euro"

In een aantal chemiebedrijven wordt vandaag gestaakt. In Vlaanderen is dat het geval bij Agfa-Gevaert in Mortsel en Lonza in Bornem. De vakbonden voeren actie nadat vorig week onderhandelingen met chemiekoepel Essenscia zijn afgesprongen. Volgens de vakbonden willen de werkgevers in de chemiesector niet tegemoet komen aan eisen rond onder meer een coronapremie en loonsverhogingen.

De vakbonden en chemiekoepel Essenscia voerden sinds eind september gesprekken om een nieuw sectoraal akkoord voor de chemiesector overeen te komen. Maar volgens de vakbonden heeft Essenscia die gesprekken vrijdag abrupt stopgezet. Volgens ACV, ABVV en ACLVB wilden de werkgevers niet tegemoet komen aan eisen rond een coronapremie en loonsverhogingen voor 2021.

Het vertrek van Essenscia kwam als een verrassing voor de vakbonden, zegt Koen De Kinder, federaal secretaris van de christelijke vakbond ACVBIE. "Op zich waren we constructief aan het onderhandelen. Ze hadden wel al aangegeven een coronapremie in 2021 niet te zien zitten. Daarnaast wilden ze pas loonsverhogingen toekennen vanaf 2022. Dat zou dan gebeuren binnen een kleine marge."

Na het afspringen van de onderhandelingen hadden de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend voor acties in bedrijven in heel België. Daardoor wordt vandaag in een aantal chemiebedrijven wordt gestaakt: twee in Vlaanderen en twee in Wallonië.

Ook zullen vakbondsmilitanten vandaag verzamelen aan de ingang van een evenement van Essenscia in Brussel. Volgens de vakbonden zijn de acties van vandaag nog maar een begin en volgen er de komende dagen en misschien zelf weken nog allerlei acties.

“Klap in het gezicht”

Essenscia was niet te spreken over de algemene stakingsaanzegging. Volgens de werkgeversorganisatie in de chemiesector lag er een aantrekkelijk pakket op tafel om tot een sterk sectoraal akkoord te komen, maar kwamen de vakbonden net voor het sluiten van een akkoord op de proppen met bijkomende eisen rond een coronapremie.

"Een klap in het gezicht", zo zei Essenscia zondag nog. "We hebben de vakbonden een concreet voorstel gedaan met significante verbeteringen voor de arbeiders en bedienden uit de chemie en life sciences. Dat vraagt van onze bedrijven maximale inspanningen binnen het kader dat daarvoor op interprofessioneel niveau is vastgelegd", zei secretaris-generaal en directeur sociaal beleid Koen Laenens. 

"Voor de vakbonden bleek dit voorstel jammer genoeg onvoldoende en kwamen ze net voor het sluiten van een akkoord op de proppen met bijkomende eisen rond een coronapremie", aldus Laenens. Concreet vragen de bonden voor dit jaar een coronapremie van 250 euro. “Dat is een waardering voor het moeilijke werk dat alle werknemers gepresteerd hebben in coronatijden”, zegt Koen De Kinder van ACVBIE.

Meest gelezen