Welke vluchten worden duurder door nieuwe vliegtaks? Actieradius wordt misschien vergroot van 500 naar 750 kilometer

De zogenoemde inschepingstaks voor korte vluchten, die de regering vorige week had aangekondigd, zal mogelijk gelden voor korte vluchten tot 750 kilometer in plaats van voor vluchten tot 500 kilometer. Dat meldt "De Standaard" en wordt bevestigd aan VRT NWS door verschillende bronnen bij de regering. Ook het bedrag van de nieuwe taks ligt nog niet vast. Deze week nog zou de regering knopen doorhakken.

Vorige week zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat de maatregel 30 miljoen moet opbrengen. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) had het over vluchten tot 500 kilometer, die duurder zouden worden omdat die te belastend voor het klimaat zijn. Die opbrengst van 30 miljoen is blijkbaar het enige dat vastligt.

De actieradius van 500 kilometer zal mogelijk worden uitgebreid, waardoor meer vluchten in aanmerking zouden komen voor de nieuwe vliegtaks. Heeft de regering zichzelf vorige week rijk gerekend? "Alles ligt nog open", is deze week te horen in regeringskringen.

Dat schuiven met de grens van 500 naar 750 kilometer heeft te maken met de discussie binnen de meerderheid over het bedrag van de vliegtaks. Vicepremier De Sutter noemde een bedrag van 20 euro, met de bedoeling korte en milieuvervuilende vluchten te ontraden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit dan weer voor een lager tarief, waardoor de vliegtaks minder dreigt op te brengen.

500 of 750 kilometer?

In het scenario met een actieradius van 500 kilometer wordt vooral Brussels Airport getroffen, waar er meer korte vluchten vertrekken. Nogal wat passagiers vliegen van daaruit naar grote luchthavens als Amsterdam, Londen of Frankfurt waar ze een aansluiten langeafstandsvlucht nemen.

Als de actieradius wordt uitgebreid naar 750 kilometer komen ook vakantievluchten naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Noord-Italië in het vizier. Dat heeft dan gevolgen voor wie bijvoorbeeld naar Innsbruck vliegt voor een skivakantie of naar Milaan voor een citytrip. Dergelijke vluchten vertrekken ook vanop regionale luchthavens.

Dan is er ook de kwestie van wie hoeveel betaalt: iedereen gelijk voor de wet of toch een hogere taks voor wie in business class vliegt?

Bekijk hieronder voor welke bestemmingen je vliegticket mogelijk duurder wordt.

Meest gelezen