2020 Getty Images and Vanity Fair

Rapper Kanye West heet voortaan officieel "Ye". Welke artiesten kozen nog voor een andere naam?

De kogel is door de kerk: de Amerikaanse rapper en ondernemer Kanye West (44) gaat voortaan niet meer onder die naam door het leven, maar als "Ye". Een rechter in Los Angeles heeft zijn officiële aanvraag goedgekeurd. Gewoon "Ye" dus, zonder meer. Het is niet de eerste keer dat Kanye West, of Ye, zoals we nu mogen zeggen, zich laat opmerken. En hij is ook niet de eerste artiest die in de loop van zijn carrière een andere naam aanneemt.

Drie jaar geleden bracht Kanye West op Twitter voor het eerst ter sprake dat hij van naam wilde veranderen. Al kondigde hij het toen cryptisch aan als "het wezen (the being, red) vroeger bekend als Kanye West. Ik ben YE."

West had toen net een album uitgebracht met als titel "Ye." Ye is niet alleen een afkorting van zijn naam, maar heeft blijkbaar ook een religieuze betekenis. Zo vertelde de rapper het alleszins in een radio-interview over het album. "Ik denk dat ye het meest gebruikte woord is in de bijbel, en in de bijbel betekent het jij", zei hij. "Dus ik ben jij, ik ben ons, het is ons. Het ging van Ik ben Kanye, wat ik ben de enige betekent, naar gewoon ye. Gewoon een reflectie van ons goede, ons slechte, ons verwarde, alles."

Gewoon "Ye"

Het duurde nog wel tot eind augustus van dit jaar voor Kanye West de documenten om zijn naam officieel te laten veranderen, indiende bij de rechtbank in de Amerikaanse stad Los Angeles. In dat document haalde hij "persoonlijke redenen" aan om zijn naam te veranderen.

Rechter Michelle Williams Court heeft zijn verzoek maandag officieel goedgekeurd. De entertainmenwebsite TMZ heeft de documenten kunnen inkijken. Voortaan is het dus niet meer "Kanye Omari West", maar wel "Ye". Geen tweede of derde naam, geen achternaam, gewoon "Ye."

Opvallend

Kanye West, of Ye, zoals hij nu officieel heet, laat wel meermaals van zich spreken. Eind augustus was er de merkwaardige release van zijn album "Donda". Hij huurde een voetbalstadion in Atlanta, Georgia, af en hield er "luister-evenementen". Mensen konden een kaartje kopen om in het stadion te gaan luisteren, waarna hij in het stadion zelf bleef logeren om het album verder af te werken.

Entertainment Tonight zette eind augustus enkele opvallende momenten uit de "luister-evenementen" op een rijtje:

West koesterde -of koestert misschien nog altijd- presidentiële ambities. Hij heeft meermaals laten verstaan dat hij zich kandidaat wilde stellen. In 2020 nam hij ook effectief deel in de staat Californië voor de American Indepent Party, als kandidaat-vicepresident naast Roque De la Fuente Guerra, maar zonder veel potten te breken.

Daarnaast laat Kanye West zich opmerken als ondernemer en mode-ontwerper, met samenwerkingen met onder meer Nike, Louis Vuitton en Adidas. Het zijn bijverdiensten die hem allemaal geen windeieren leggen, bovenop de lucratieve inkomsten uit zijn carrère als songwriter en producent. Hij bezit bijvoorbeeld meerdere "nederige stulpjes", zoals dat heet, en liet zich onlangs zelfs opmerken in ons land. Hij zou in Wijnegem een luxeflat hebben gekocht op de Kanaal-site van de wereldvermaarde interieurarchitect Axel Vervoordt, met wie hij goed bevriend is.

Privé is de rapper sinds 2014 getrouwd met reality-ster Kim Kardashian. Samen hebben ze vier kinderen, North, Saint, Chicago en Psalm (vul gerust zelf aan welke combinaties dat oplevert met de achternamen "West"). In april van dit jaar vroeg Kim een echtscheiding aan, maar Amerikaanse  media raken er tot op heden niet uit wijs of het koppel nu écht gescheiden is of niet.

2020 Invision

Wie gingen Kanye West voor?

Kanye West is niet de eerste artiest die zich anders wil laten aanspreken. Een kleine bloemlezing:

  • De Amerikaanse rapper Snoop Dogg (geboren als Calvin Cordozar Broadus Jr.), al populair sinds de jaren 90 en 2000, is in zijn carrière al vaker van naam gewisseld. Van Snoop Doggy Dog ging het naar Snoop Dog, maar ook Tha Doggfather, Snoop Lion en Snoopzilla passeerden de revue. Nu is het weer "gewoon" Snoop Dogg.
  • Een andere collega-rapper die berucht is om zijn naamswissels, is Puff Daddy (geboren als Sean John Combs). Hij begon zijn muzikale carrière begin de jaren 90 als Puff Daddy en veranderde die onderweg naar P. Diddy, Diddy en weer P. Diddy. Een week lang ging hij ook door het leven als Swag. En sinds mei van dit jaar veranderde hij zijn tweede naam John naar Love.
  • Een bekend voorbeeld van een artiest die meerdere muzikale gedaantes aannam, was de Amerikaanse superster Prince (geboren als Prince Rogers Nelson, dus Prince was ook zijn echte naam). Een ervan was een symbool, een combinatie van de gendertekens voor man en vrouw, met het pijltje en het kruisje. Omdat het onuitspreekbaar was, werd hij vaak "The symbol" genoemd"."The artist formerly known as prince" (Tafkap) is ook een bekende.
  • Voor de oudere generaties: de Britse zanger Cat Stevens (geboren als Stephen Demetre Georgiou) scoorde in de jaren 70 wereldhits met "Father and son" en "Morning has broken". Hij veranderde zijn naam in 1978 naar Yusuf Islam, nadat hij zich tot de islam bekeerd had.

Meest gelezen