Videospeler inladen...

Graven van 1.000 jaar oud met menselijke vormen ontdekt in Brugge, oudste archeologische opgraving ooit voor de stad

In Brugge zijn bij werken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk 7 graven ontdekt van ongeveer 1.000 jaar oud. Het zijn stenen graven, die de vorm van het lichaam van een mens volgen. Het is de oudste archeologische opgraving voor Brugge. De botten zouden wel eens het eerste bewijs kunnen zijn dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk nog 200 jaar ouder is dan we nu vermoeden.

BAAC Vlaanderen en Raakvlak graven al sinds eind mei met 10 archeologen op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid in het centrum van Brugge. Momenteel gebeuren daar graafwerken voor een ondergronds pompstation, waarmee ze de waterkwaliteit van de Reien willen verbeteren. 

De archeologen ontdekten al enkele belangrijke vondsten, zoals een beschilderde grafkelder uit de middeleeuwen in september. En nu zijn er alweer bijzondere graven opgedoken. De 7 graven volgen de vorm van het lichaam van een mens. Zo zijn de graven breder aan de schouders en smaller bij de voeten en voor het hoofd is er een nis voorzien. Deze graven werden voornamelijk gebruikt in de 10e en 11e eeuw, maar soms ook al vanaf het eind van de 8e eeuw. De vorm evolueert over de eeuwen heen van een trapezium naar een rechthoek. 

BEKIJK - Beelden van de 7 graven die in Brugge zijn gevonden:

Videospeler inladen...

Oudste archeologische vondst in Brugge

Het graf ziet er dan wel niet zo spectaculair uit als een beschilderde grafkelder, toch is het van een grote archeologische waarde. Het is één van de eerste keren dat dit soort graf in Brugge ontdekt is. Volgens een eerste schatting zijn de graven zo'n 1.000 jaar oud en daarmee behoren ze tot de oudste opgravingen, die er ooit in Brugge gevonden zijn. "Helaas is er geen enkel graf volledig bewaard gebleven", zegt Dirk De fauw, burgemeester van Brugge (CD&V). "Op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid werden er daarna nog veel mensen begraven, waardoor heel wat van die graven stuk zijn. Het graf dat ze vanaf het bekken tot aan het hoofdeinde hebben teruggevonden, is het best bewaard gebleven." 

Is Onze-Lieve-Vrouwekerk nog 200 jaar ouder dan we denken?

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de tweede oudste parochiekerk van Brugge en werd voor het eerst vermeld in 1075. In die vermelding wordt er gezegd dat de kerk op dat moment al 200 jaar oud is. Maar over die periode in Brugge is tot nu toe heel weinig informatie gekend. Daarom onderzoeken archeologen op dit moment de onderste lagen van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid, waar de graven gevonden zijn. De resterende botten kunnen nu misschien meer vertellen over de precieze leeftijd van de vroegere Onze-Lieve-Vrouwekerk.  

Stad Brugge

Meest gelezen