Brandweer in Gent, Dendermonde en Aalst kan je vragen te filmen wanneer je brand meldt, om vuur in te schatten

De brandweer uit Gent, Aalst en Dendermonde vragen sommige mensen om een filmpje te maken met hun smartphone wanneer ze bellen naar 112 om een brand te melden. Zo kunnen de hulpverleners de ernst van de situatie beter inschatten. "Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een filmpje maakt ons werk een stuk eenvoudiger", klinkt het. Het systeem zit momenteel nog in een testfase. 

Enkele brandweerzones in Oost-Vlaanderen kunnen vragen aan melders van een brand om beelden te maken. "Sommige mensen zijn in paniek wanneer ze bellen, en vergeten details te melden. Dus wanneer we zelf beelden zien, bespaart dat ons heel wat tijd", vertelt luitenant Frank Van Droogenbroeck van brandweerzone Oost. "We kunnen dan meteen beter inschatten hoeveel ploegen we moeten sturen. Anders moeten we eerst ter plaatse gaan en dan pas beslissen om op te schalen."

Brandweer belt jou zelf op

Je hoeft niet uit jezelf te filmen, de brandweer zal er zelf naar vragen als dat nodig is. "Wanneer wij een oproep doorgestuurd krijgen via de noodcentrale 112, en het lijkt ons nodig om beelden te zien, dan bellen wij zelf terug naar de originele oproeper", verduidelijkt Sam Gydé van de dispatching bij brandweerzone Centrum. "Wij vragen die persoon dan of die over een smartphone beschikt en het ziet zitten om beelden te maken. Als die persoon daarmee instemt, sturen wij een link door via sms of e-mail. Via die link kan je dan rechtstreeks beelden doorsturen van jouw camera naar ons systeem. Je hoeft zeker niet over een speciale applicatie te beschikken."

Je krijgt een link via sms of e-mail. Je hebt geen speciale app nodig

Sam Gydé van brandweerzone Centrum

"We testen het al enkele maanden uit en het is de bedoeling om het op termijn uit te rollen op grotere schaal", zegt luitenant Frank Van Droogenbroeck nog. De brandweer haalde inspiratie uit het Verenigd Koninkrijk. Daar werken korpsen al langer op die manier. 

Beluister hieronder het volledige gesprek met luitenant Frank Van Droogenbroeck op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen