Door vele regen zijn chrysanten dit jaar 15 centimeter kleiner en ook duurder, zegt kweker uit Bilzen

Bloemisterij Lathouwers in Bilzen kweekt zo'n 30.000 chrysanten per jaar voor tuincentra, marktkramers en supermarkten. Maar 10 tot 15 procent van de bloemen heeft het de afgelopen maanden niet overleefd door de koude en de vele regen. En daardoor worden de chrysanten dit jaar, maar ook volgend jaar, een stuk duurder. 

Ook chrysantenkwekers in Limburg hebben last gehad van de natte en koude zomer. En daardoor zijn de chrysanten dit jaar duurder. Er zijn minder chrysanten en dus gaat de prijs, door vraag en aanbod, omhoog. Maar ook door de hogere productiekosten, stijgen de prijzen. 

Ik kweek al 20 jaar chrysanten maar dit heb ik nog nooit meegemaakt

Rudy Lathouwers

"Door de koude zijn de chrysanten niet voldoende gegroeid", zegt Rudy Lathouwers van bloemisterij Lathouwers uit Bilzen. "Normaal zijn die chrysanten zo'n 45 cm maar nu zijn ze blijven steken op 30 cm. Het vele water van afgelopen zomer heeft ook de wortels van de planten aangetast. Wij kweken ieder jaar zo'n 30 000 chrysanten maar dit jaar heeft 10 tot 15 procent van onze planten het niet overleefd. De kwaliteit is wel goed, de bloemen zijn mooi maar de planten zijn gewoon een stuk kleiner."

Ook hogere productieprijs doet de verkoopprijs stijgen

"De chrysanten zijn ook duurder doordat we zelf meer kosten moeten maken. Het plastic dat we gebruiken, voor de bloempotten en de verpakking, is duurder geworden maar ook de potgrond. Dat moeten we uiteindelijk doorrekenen in de verkoopprijs. Dat ga je dit jaar al voelen maar zeker volgend jaar. Dan zullen de chrysanten minstens 1,5 euro duurder worden", besluit Rudy Lathouwers. 

Meest gelezen