Copyright Maskot

Dag van de Zorgkundige, maar woonzorgcentra kampen met ongezien personeelstekort

Op deze Dag van de Zorgkundige luiden de privé-woonzorgcentra de alarmbel. Er is een acuut en ongezien tekort aan zorgkundigen, zegt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO). "De situatie is zo erg dat we zonder voldoende zorgpersoneel geen hoogstaande kwaliteit kunnen bieden aan de bewoners. Dat is een situatie die we nog nooit hebben meegemaakt."

Applaus om 20 uur en honderden miljoenen extra: aan waardering voor het zorgpersoneel is er sinds het uitbreken van de coronacrisis geen gebrek meer. Maar met die extra middelen tover je niet plots extra zorgpersoneel aan het bed. Daarom luidt Johan Staes VLOZO de alarmbel.

Het probleem van het personeelstekort is op dit moment heel acuut. “Het gaat zelfs zover dat woonzorgcentra geen nieuwe bewoners opnemen omdat er te weinig personeel is in de sector”, zegt Staes in “De ochtend” op Radio 1.

Het is geen nieuw probleem, merkt hij op, maar door de coronacrisis is het probleem alleen nog maar groter geworden, en dat stoffeert Staes met sprekende cijfers: “Als je op de website van de VDAB zoekt naar vacatures voor zorgkundigen, zie je dat we er een heel grote nood aan is.  Er zijn momenteel meer dan 6.000 vacatures voor zorgkundigen en 9.000 voor verpleegkundigen.”

"We vragen ons al af of we met kerst en nieuwjaar een verpleegkundige in huis zullen hebben", zegt ook directeur Ludo Gielis van Onze lieve Vrouw in Geel in "Het journaal":

Videospeler inladen...

War for talent

Staes leeft enigszins op hoop, omdat veel studenten voor een job in de zorg kiezen, “maar het duurt natuurlijk een tijd voor zij op de arbeidsmarkt komen”. Ook financieel zit er beterschap aan te komen, want in het laatste Vlaamse interprofessioneel akkoord is overeengekomen dat er 150 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor de ouderenzorg. 

“Concreet betekent dit een loonsverhoging voor het personeel en kunnen de woonzorgcentra meer personeel aanwerven. Maar we stellen vast dat dat extra personeel er niet is en dat leidt tot een war for talent, waarbij werkgevers zoeken naar de parels in de woestijn”, zegt Staes.

Beluister hier het volledige gesprek in “De ochtend” op Radio 1.

Meest gelezen