De voorbije dagen is in Bangladesh al betoogd tegen het geweld tegen de hindoe-minderheid.
AFP or licensors

Duizenden mensen in Bangladesh betogen tegen geweld tegen de hindoe-minderheid

In het Zuid-Aziatische land Bangladesh is vandaag betoogd tegen het recente geweld tegen leden van de hindoe-minderheid. De voorbije dagen zijn honderden huizen en tempels van hindoes verwoest door extremistische moslims. Het zou gaan om het grootste religieuze geweld in meer dan tien jaar. 

Tot de betoging in de hoofdstad Dhaka was opgeroepen door de Awami Liga, de centrumlinkse partij van premier Sheikh Hasina Wajid. De betogers riepen slogans voor de eenheid tussen de religieuze gemeenschappen en tegen het geweld. De volgende weken wil de Awami Liga nog meer dergelijke protestmarsen houden overal in het land. Overigens zijn er de voorbije dagen ook protesten gehouden in Nepal en India (landen met een hindoe-meerderheid) tegen het geweld in Bangladesh.

Deze aanvallen tegen hindoes zijn gericht tegen de waarden van de grondwet en moeten stoppen

Mia Seppo, gezant van de Verenigde Naties

De betoging komt na een golf van aanvallen van radicale moslims tegen de hindoe-minderheid in Bangladesh. Dat was vooral het geval in Noakhali, een district in het zuidoosten van het land. Volgens de extremistische moslims hebben hindoes daar de Koran beledigd, maar het geweld zou vooral een reactie zijn tegen Durga Puja, een belangrijk hindoefestival dat nu wereldwijd wordt gehouden. Bij het geweld zouden honderden huizen en tempels verwoest zijn en zeker zes mensen zijn gedood. 

De politie heeft meer dan 450 verdachten van de rellen opgepakt. Het zou gaan om de zwaarste interreligieuze rellen sinds het aan de macht komen van huidig premier Sheikh Hasina in 2009. Volgens de politie is het geweld vooral opgestookt via sociale media. (Lees verder onder de foto).

De schade in een van de tempels voor de godin Durga.
AFP or licensors

Bangladesh is met meer dan 165 miljoen inwoners een van de meest bevolkte landen ter wereld. De meeste inwoners zijn moslim, maar de hindoes zouden met ongeveer 10 procent van de bevolking de grootste minderheid vormen, al wonen er ook boeddhisten en christenen. De grondwet beschouwt de islam als staatsgodsdienst, maar tegelijk is het land ook een seculiere volksrepubliek. 

Dat de Awami-partij van premier Hasina zo duidelijk op de kar springt, is geen toeval. Haar vader Mujibur Rahman lag 50 jaar geleden aan de basis van het onafhankelijke Bangladesh dat zich toen afscheurde van Pakistan. Sindsdien vecht de Awami Liga een machtsstrijd uit tegen extremistische moslimgroepen in Bangladesh die het land tot een islamitische staat willen omvormen. Dat gaat dan wel in tegen een eeuwenoude traditie: Bengalen was lange tijd een belangrijke textiel- en handelsnatie waar kooplieden uit alle delen van Azië, Afrika en Europa langskwamen en welkom waren.

Het goede overwint het kwade

Durga Puja of het festival voor de godin Durga is een van de belangrijkste hindoeïstische feesten, zeker in het oosten van India, in Nepal en in Bangladesh. Het vijf dagen durende festival gaat terug op een mythe waarbij de goden weerloos waren tegen een boze demon. Uit de vereniging van hun energie lieten de goden daarop de krijgsgodin Durga ontstaan die de demon uiteindelijk kon verslaan. De overwinning van Durga staat symbool voor de zege van het goede over het kwade.

Meest gelezen