Vrouwelijke rechters Egypte

Egypte benoemt voor het eerst 98 vrouwen tot rechter bij Raad van State

In Egypte werden bijna 100 vrouwen aangesteld als rechter bij een van de belangrijkste gerechtelijke instanties van het land, de Raad van State. Hun benoeming komt er nadat de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi eerder dit jaar vrouwen had opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor deze hoge gerechtelijke functie, die tot dan exclusief door mannen werd uitgevoerd. 

"Ik ben zo trots dat ik ben benoemd tot rechter bij de Raad van State. Het is een eer om deel uit te maken van de administratieve rechterlijke macht", zei Reem Moussa, een van de pas beëdigde rechters.

Tijdens de viering in de hoofdstad Caïro werden gisteren 98 vrouwelijke rechters beëdigd voor de opperrechter van de Staatsraad. President al-Sisi had in maart opgedragen om de Staatsraad en het Openbaar Ministerie, ook toegankelijk te maken voor vrouwen. Daarnaast riep de president  vrouwen toen op om zich kandidaat te stellen. 

Vrouwelijke rechters Egypte

"Deze stap is een dierbaar geschenk voor vrouwen in Egypte", zegt Taha Karsoua, vicepresident van de Staatsraad.  Ze zei dat de vrouwen dezelfde taken zullen mogen uitvoeren als de mannen. De eerste lichting vrouwelijke leden van de raad bestaat uit 48 rechters als assistent-raadgevers en 50 als viceraadgevers.

Deze stap is een dierbaar geschenk voor vrouwen in Egypte

Karsoua, vicepresident van de Staatsraad

De Staatsraad, opgericht in 1946, is een onafhankelijke rechterlijke instantie die bevoegd is om te oordelen in onder meer administratieve aangelegenheden en tuchtzaken. Sinds de raad werd opgericht, werden vrouwen die zich kandidaat stelden, actief geweerd.

Vrouwelijke rechters Egypte

Stap in goede richting

De afgelopen jaren hebben vrouwen zich dan ook verzet tegen de besluiten van de raad, met het argument dat ze werden gediscrimineerd door het orgaan.

De Egyptische Nationale Raad voor Vrouwen (NCW) juicht de benoeming van vrouwelijke rechters in de Staatsraad toe. Ze zien het als een stap in de goede richting om vrouwen meer macht te geven.

Vrouwelijke rechters Egypte

Meest gelezen