Europa selecteert woonwijk Nieuw Texas en tuinwijk Waterschei in Genk als proeftuin voor energieproject

Europa heeft Nieuw Texas en een aansluitend woongedeelte in Waterschei geselecteerd als testgebied op het vlak van energie. Dertig woningen worden gratis uitgerust met toestellen, om uiteindelijk meer energie te produceren dan ze gebruiken. Het vooropgesteld doel: een energiepositieve wijk creëren.

Naast de steden Tartu (Estland) en Pamplona (Spanje) selecteerde Europa Genk als unieke testsite voor het oPEN Lab project: een gerenommeerd Green Deal-project van 20 miljoen euro. “Positieve energiewijken produceren meer energie dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie”, zegt Daan Six van EnergyVille. "We hebben middelen gekregen van Europa om dertig woningen te voorzien van toestellen zoals zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen. Het enige dat we van participerende bewoners vragen is om zich min of meer experimenteel op te stellen. We willen de energietransitie samen met hen onderzoeken.”

Vrijwillig kandidaat stellen

“Mensen die ongeveer tussen de Nijverheidslaan en de Kerkeweg en tussen de Duinenlaan en de Lentebaan wonen kunnen zich vrijwillig kandidaat stellen”, vult burgemeester Wim Dries (CD&V) aan. “Stebo zal ervoor zorgen dat de bewoners goed worden geïnformeerd. Met deze uitbreiding van de energie-innovaties, geleid door EnergyVille op Thor Park, krijgen alle stakeholders toegang tot een state-of-the-art infrastructuur, kennis en een uitgebreid ecosysteem om innovatieve energieoplossingen te valideren. Die co-creatie en samenwerking tussen partners als Nieuw Dak, Stebo, Stad Genk, EnergyVille, Thor Park en de lokale bewoners is cruciaal om de puzzelstukjes rond de energietransitie in elkaar te doen passen. Dit project zal ons als stad helpen met het realiseren van de klimaatdoelstelllingen.”

Meest gelezen