Belga

Gentse en Zeeuwse haven gaan nog nauwer samenwerken: "Hulpdiensten goed afstemmen op elkaar"

De Gentse en Zeelandse haven stemmen hun hulpdiensten binnenkort beter op elkaar af. Zo hopen ze efficiënter samen te werken wanneer er incidenten zijn. "Als je samen afspraken maakt, kan je tijd winnen", zegt Johan Bresseleers van North Sea Port.

In de Gentse fusiehaven North Sea Port gaan de Gentse en de Zeeuwse hulpdiensten beter samenwerken. Dat is nodig voor als er incidenten gebeuren in het grote havengebied. "Als hulpdiensten aan beide kanten zie je nu nog dat iedereen zijn eigen afspraken volgt, maar ook zijn eigen werkwijze en gewoontes", klinkt het bij Johan Bresseleers van North Sea Port. 

Incidenten sneller aanpakken

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een schip tegen een brug vaart, maar er kan ook een brand uitbreken bij een bedrijf in de haven. "Om zo'n incident goed aan te pakken en tijd te winnen, moet je vooraf een aantal afspraken vastleggen", zegt Bresseleers.

De fusiehaven hoopt door de nauwere samenwerking beter te kunnen inschatten welke mensen en welk materieel ze moeten inzetten.  "Het is ook de bedoeling om onze plannen vooraf goed in te oefenen. Op diemanier kan men, wanneer er iets gebeurt in de haven, snel handelen en tijd winnen."

Meest gelezen