Alexej Navalny
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalny krijgt prestigieuze Sacharovprijs

De prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat dit jaar naar Kremlincriticus Aleksej Navalny. Het Europees Parlement eert de oppositiepoliticus voor zijn inspanningen om de greep van de Russische president Vladimir Poetin op de macht uit te dagen. Navalny zit momenteel een straf uit in een Russische gevangenis omdat hij zijn voorwaardelijke vrijlating niet gerespecteerd zou hebben.

De 45-jarige oppositieleider en belangrijk criticus van de Russische president Vladimir Poetin heeft dit jaar de prestigieuze Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken ontvangen. De EVP-fractie, die Navalny samen met het liberale Renew Europe had voorgedragen, maakte het nieuws als eerste bekend.

"Hij heeft onvermoeibaar gevochten tegen de corruptie van het regime van Vladimir Poetin. Dit kostte hem zijn vrijheid en bijna zijn leven. De prijs van vandaag erkent zijn immense moed en we herhalen onze oproep voor zijn onmiddellijke vrijlating",  schreef Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli op Twitter.

Luis in de pels van Poetin

Navalny verwierf bekendheid als luis in de pels van Poetin. De Kremlincriticus zit momenteel in een zwaarbewaakt Russisch strafkamp een gevangenisstraf uit van 2 jaar en 8 maanden omdat hij zijn voorwaardelijke vrijlating niet gerespecteerd had.

Navalny werd in augustus vorig jaar vergiftigd met een uiterst gevaarlijk zenuwgif. Hij werd voor zijn vergiftiging een tijdlang behandeld in Duitsland. Toen zijn behandeling ten einde was, keerde de Kremlincriticus terug naar Rusland. Navalny werd bij zijn aankomst in Rusland meteen opgepakt op de luchthaven.

De EU heeft sancties opgelegd aan Russische functionarissen vanwege de vergiftiging en het gevangenschap van Navalny. Rusland ontkent enige betrokkenheid en beschuldigt de EU van inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Nelson Mandela en Malala Yousafzai gingen hem voor

Met de Sacharovprijs wordt elk jaar een persoon, groep of collectief in de kijker gezet die zich op een bijzondere manier inzet voor de ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat, de bescherming van de rechten van minderheden en de rechten en fundamentele vrijheden van de mens. 

Eerdere winnaars van Sacharovprijs waren onder meer de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, de democratische oppositie van Venezuela, de Pakistaanse onderwijsactiviste Malala Yousafzai en vorig jaar kreeg de oppositie in Wit-Rusland de prijs. 

De Sacharovprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1988.  Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Meest gelezen