Antwerps parket en politie waarschuwen voor phishing: "Oplichters slaan weer vaker toe"

Het Antwerps parket lanceert samen met alle politiezones in de provincie een campagne om te waarschuwen voor phishing. Meer precies richten ze nu de aandacht op het fenomeen van whaling, waarbij geld wordt ontfutseld via Whatsapp. "Samen met alle lokale politiezones en de federale politie bundelen we de krachten, want het probleem duikt weer vaker op", vertelt Kristof Aerts van het parket op Radio 2 Antwerpen.

"Dit geloof je toch niet?!" Met die slagzin lanceert de lokale politie en het parket een campagne om phising tegen te gaan. Politie en parket hebben hier al vaker afzonderlijk voor gewaarschuwd, maar nu doen ze het voor het eerst met z'n allen tegelijk. "Er is nood aan deze campagne, want het probleem duikt weer vaker op", zegt Kristof Aerts van het parket.

"We zien op dit moment een sterke piek in het aantal aangiftes rond whaling, dus Whatsappfraude. Vandaar dat we nu deze campagne lanceren. Door de samenwerking tussen parket en politie hopen we op korte tijd zo veel mogelijk mensen te bereiken", aldus Aerts.

Er is weer een sterke piek in het aantal aangiftes rond whaling, dus whatsappfraude

Kristof Aerts, parket Antwerpen

"Onze campagnes werken ook wel degelijk", voegt Aerts nog toe. "Na zo'n campagne zien we een daling in aangiften. Dat betekent dat mensen extra oplettend zijn.  Of het kan ook dat de oplichters de campagne gezien hebben en zich op dat moment wat onder de radar houden."

Politie en parket vragen in hun campagne om hun waarschuwing voor phishing zo veel mogelijk te delen, en om er met je omgeving over te spreken.

Meest gelezen