Volop herfst en toch hangen de bladeren op veel plekken nog aan de bomen: hoe komt dat?

Het is volop herfst. Toch zijn de bladeren nog niet massaal van de bomen gevallen. Volgens Koen Es van de plantentuin in Meise heeft het te maken met de natte zomer en warme nachten. "Dit is een goede zaak, want de bomen kunnen langer CO2 uit de lucht halen", zegt Es in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Wij associëren de herfst met mooie kleuren en vallende bladeren. Toch zien we nog overal bomen waarvan de bladeren nog aan de takken hangen. Volgens Koen Es van de plantentuin in Meise is dit niet abnormaal. "Het is vaak een misvatting bij de mensen. Wij denken dat de herfst in oktober er al is, maar de mooiste kleuren en meeste bladval treden pas op tegen eind oktober, begin november."

Veel regen tijdens de zomer

Dat de bladeren nu langer blijven hangen, heeft volgens Es te maken met de natte zomer en de relatief warme nachten. "Hierdoor hebben de bomen minder droogtestress (periodes waarbij planten minder water uit de bodem halen, red.) gehad. Bovendien was september heel zacht." Daardoor verkeren de bomen volgens hem in prima conditie en kunnen ze veel langer doorgaan met de fotosynthese.

Het is niet zo dat de bomen een kalender bijhouden en weten wanneer de bladeren mogen vallen. "Hier spelen verschillende factoren een rol. De daglengte bijvoorbeeld. Maar de temperatuur is ook heel belangrijk. De afwisseling van koude nachten en warme dagen kan de bladverkleuring en bladval versnellen. Een boom kan dan op een paar dagen tijd helemaal van kleur veranderen. De relatief warme nachten die we nu kennen, zorgen ervoor dat de bladval niet meteen intreedt."

De plantenkenner ziet wel een verschil met vorig jaar. Toen verloren de bomen veel vroeger hun bladeren. "Toen hadden ze te maken met droogtestress. Daardoor gaan de bomen sneller hormonen aanmaken om de bladeren af te werpen. En de koude nachten zorgen ervoor dat het kurklaagje tussen het bladsteeltje en de tak bevriest. Hierdoor worden de bladeren sneller afgeworpen." 

Es vindt dat dit al bij al een goede zaak is. "Hoe langer de bomen kunnen bezig zijn met fotosynthese, hoe langer ze CO2 uit de lucht kunnen halen."

BEKIJK - Vorige zomer begonnen de bomen door droogtestress net veel vroeger hun bladeren te verliezen. "Karrewiet" maakte daar op 14 augustus 2020 deze reportage over:

Videospeler inladen...

Meest gelezen