Huisartsen en eerstelijnszones in Limburg kunnen vele coronatests niet aan: "Strategie moet aangepast worden"

Nu de coronabesmettingen in Limburg weer stijgen, willen de eerstelijnszones dat de test- en quarantainestrategie wordt aangepast. Want nu moeten te veel mensen getest worden. "Daar hebben we de handen en de capaciteit niet voor", schrijven alle Limburgse zones in een open brief. 

De grote hoeveel coronatesten die nu uitgevoerd moeten worden, zijn niet haalbaar,  horen we van dokter Luc Hendrix van de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg. Hij ziet 2 mogelijke oplossingen. "Ofwel moet de bewegingsvrijheid van de mensen weer wat beperkt worden. Ofwel moeten we andere afspraken maken over het testen."

Hendrix is geen voorstander van strengere coronamaatregelen. "Nee, voor ons hoeft dat op dit moment niet. Want we zien vooral patiënten met weinig symptomen en veel jonge dragers van het virus." De dokter pleit daarom voor een aanpassing van de regels rond het testen. "De mensen zouden meer zelftesten kunnen doen, of zich kunnen laten testen bij de apothekers. We willen minder telefoons naar de huisartsen en naar de triageposten want daar hebben we de handen en de capaciteit niet voor."

Gebruik je gezond verstand en hou afstand op drukke plaatsen of draag een mondmasker

dokter Luc Hendrix, eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg

"Ik denk dat we nu niet moeten doen alsof er geen covid meer is", gaat Hendrix verder. "Elke keer wanneer het ergens kermis is geweest, stijgt het aantal besmettingen. We zien dat in Hoeselt en nu ook in Oudsbergen. Dus gebruik je gezond verstand en hou afstand op drukke plaatsen of draag een mondmasker. Nu krijgt het virus te veel kans om zich te verpreiden. En naar de kinderen toe is dat niet eerlijk. Want van kinderen weten we heel goed met wie ze in contact zijn gekomen. Bij de volwassenen die naar de kersmis of feestjes gaan is dat niet het geval." 

Meest gelezen