Mediafenomeen Kim Kardashian hielp bij toeval langlopende zaak over gestolen sarcofaag op te lossen

De Amerikaanse celebrity Kim Kardashian heeft onbewust een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van een langlopende strafzaak in verband met de diefstal van een gouden sarcofaag. Dat onthult de Britse journalist Ben Lewis. Ze poseerde onwetend naast de kist van "Nedjemankh", die in 2011 uit Egypte werd gestolen, en in 2017 door smokkelaars voor 4 miljoen dollar verkocht werd aan het Metropolitan Museum of Art in New York.

Kardashian had wellicht geen idee dat een foto van haar in 2018, naast een gouden kist in het Metropolitan Museum of Art in New York, zou helpen om eindelijk het mysterie op te lossen van een gestolen sarcofaag. 

De sarcofaag in kwestie werd tijdens de Arabische Lente in 2011 uit Egypte gestolen. Het kunstwerk kwam terecht bij een frauduleuze Franse antiquair, die de sarcofaag aanbood bij het Metropolitan Museum of Art in New York, en het museum er met valse documenten van overtuigde dat hij de sarcofaag legaal had gekocht. Het museum telde daarop maar liefst 4 miljoen dollar (bijna 3,5 miljoen euro) neer voor de sarcofaag.  De oplichter is ondertussen aangeklaagd voor fraude en het witwassen van geld.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De sarcofaag werd voor het eerst tentoongesteld in mei 2018, tijdens een ceremonie van de Met Gala, in het Metropolitan Museum of Art in New York.  Het kunstwerk werd hier door bijna een half miljoen mensen bewonderd, onder wie Kim Kardashian. Tijdens het gala liet Kardashian zich naast de sarcofaag fotograferen door fotograaf Landon Nordeman:

Maar de foto trok ook de aandacht van een van de mannen die naar eigen zeggen de kist uit Egypte hadden gesmokkeld in 2011. Volgens hem werd hij daar uiteindelijk niet voor betaald door de Franse antiquair die hem die opdracht had gegeven. Uit wraak bezorgde hij de foto aan een informant, die haar op zijn beurt bezorgde aan het gerecht in New York.

Die informatie bracht de bal aan het rollen. In februari 2019 werd er een huiszoekingsbevel gevorderd voor het Metropolitan Museum of Art en werd de sarcofaag in beslag genomen. De organisatie van het museum werkte niet tegen, aangezien er voldoende bewijs was voor de diefstal. Later dat jaar werd de vakkundig versierde sarcofaag teruggebracht naar Egypte, waar hij momenteel wordt tentoongesteld in het Groot  Egyptisch Museum in Caïro. 

Het verhaal komt nu nog eens aan het licht naar aanleiding van de foto van Kim Kardashian. De Britse journalist Ben Lewis onthulde recent in de Britse krant Daily Mail dat dit de reden is dat de zaak opgelost geraakte. Het is nog niet duidelijk of Kim Kardashian zelf op de hoogte is van haar rol in het verhaal.

De sarcofaag van Nedjemankh in oktober 2019 in Caïro

Meest gelezen