Professor Thomas Hertog

Krijtbord van wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking te zien op KNAL! Festival in Leuven

In Leuven gaan drie nieuwe tentoonstellingen open rond de verwondering voor de kosmos. De expo's maken deel uit van het KNAL! Festival in Leuven dat draait rond kunst, wetenschap en het ontstaan van de planeten. Je kan er ook het krijtbord van de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking bewonderen.

Op het KNAL! festival in Leuven kan je naar vier tentoonstellingen gaan kijken. Een daarvan heet 'Voorbij de oerknal', een mix van kunst en wetenschap over het onstaan van de kosmos. Thomas Hertog is professor Fysica aan de KU Leuven en ook curator van de expo. Hij werkte jarenlang samen met de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking over het ontstaan van het heelal. En hij kon een uniek krijtbord van Hawking naar Leuven halen om het tentoon te stellen.

"Hawking heeft vorm gegeven aan het idee van de oerknal dat oorspronkelijk komt van de Leuvense astronoom Georges Lemaître", vertelt professor Thomas Hertog. "Gedurende jaren hebben Hawking en ik daarrond samengewerkt in zijn bureau. En daar hing een krijtbord dat vol geschreven was met tekeningen en formules. Dat bord dateert uit de vroege jaren '80, de periode waarin Hawking nog met de hand kon schrijven. Via de dochter van Hawking hebben we het bord naar hier gekregen."

Krijtbord van Hawking, in bruikleen van Science Museum Group

"Deze tentoonstelling in Leuven vertelt het verhaal van de moderne kosmologie, de manier waarop we als wetenschappers naar het heelal hebben leren kijken", zegt Hertog. "Dat begint bij Albert Einstein in 1915, en daarna gaat het verder via de Leuvense astronoom Georges Lemaître tot het werk van Stephen Hawking. We vertellen dat verhaal aan de hand van zowel kunstvoorwerpen als  wetenschapsobjecten." Je kan de tentoonstellingen nog tot midden januari bekijken in de universiteitsbibliotheek van Leuven, in PARCUM en in het Museum M. 

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 16 oktober 2021 over het KNAL! Festival:

Videospeler inladen...

Meest gelezen