Foto Kurt

Verdachten van agressie op Manchester City-fan uit Ninove verschijnen voor onderzoeksrechter

Alle 5 verdachten van de agressie dinsdagavond in Drongen tegen een Ninoofse supporter van Manchester City, hebben de nacht in de cel doorgebracht. Ze komen vandaag voor de onderzoeksrechter. De 63-jarige man ligt in het ziekenhuis nadat hij werd aangevallen op de parking van de E40 in Drongen. De zoon van het slachtoffer doet een oproep aan supporters, van welke voetbalclub dan ook, om respectvol te zijn. Ook voetbalclub Club Brugge reageert met afschuw op de feiten en roept op tot verdraagzaamheid.

Op de snelwegparking in Drongen, bij Gent, werd dinsdagavond een zwaargewonde man aangetroffen. Het slachtoffer, een 63-jarige man uit Ninove, werd aangevallen toen hij na de voetbalwedstrijd tussen Manchester City tegen Club Brugge eten gingen halen in de winkel van de snelwegparking. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en brachten het slachtoffer naar het ziekenhuis. De man verkeerde een tijd in levensgevaar. 

De politie heeft 5 verdachten opgepakt een nacht in de cel laten slapen. Het zou gaan om supporters van Club Brugge. "De eerste vaststellingen wijzen alvast in die richting", verklaart het parket. "Want de confrontatie gebeurde nadat de verdachte de sjaal van Manchester City van het slachtoffer had afgenomen." Zij moeten nu verschijnen voor de onerzoeksrechter.

Klap op het achterhoofd

Ook de zoon van het slachtoffer vermoedt dat het om supporters van Club Brugge gaat. "We hadden honger na de wedstrijd en hebben nog even halt gehouden op de snelwegparking in Drongen. Aan de kassa nam iemand de supporterssjaal van mijn vader af. Hij liep de dader achterna, vroeg zijn sjaal terug, maar kreeg een klap achteraan op het hoofd en raakte bewusteloos", vertelt hij.

Gelukkig hebben andere supporters van Club Brugge - die wel menselijk zijn - alles zien gebeuren

Zoon van het slachtoffer

"De daders zouden nog even hebben gelachen toen mijn vader op de grond lag en zijn daarna weggereden", gaat de zoon verder. "Gelukkig waren er ook andere supporters van Club Brugge aanwezig op de snelwegparking, die wel menselijk zijn. Zij hebben alles zien gebeuren en hebben een getuigenis afgelegd bij de politie."

Het parket bevestigt dat er getuigen waren van de feiten. De politie kon daardoor in de loop van de nacht 5 personen oppakken. Zij werden in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen gearresteerd. Het onderzoek loopt nog volop. Ze komen vandaag voor de onderzoeksrechter in Gent die zal beslissen of ze aangehouden worden.

Oproep van zoon

Het slachtoffer is ondervoorzitter van een Belgische supportersclub van Manchester City. "Die Club Brugge-supporters wilden mijn vader waarschijnlijk uitdagen door zijn sjaal te stelen. Hij heeft wel 20 sjaaltjes in zijn kast liggen, maar toch is hij achter zijn sjaal gegaan. En daar kennen we nu het gevolg van." 

"Ik wil dan ook graag een oproep doen aan alle supporters, van welke club dan ook. Tijdens een match mag je plagen, gebaren maken en roepen. Maar na de match een andere supporter aanvallen: dat doe je niet. Toon wat respect." 

Oktober is altijd een maand met meer incidenten. Bij ploegen die hun seizoenstart missen, is er in oktober protest

Stijn Van Bever van de Pro League

Volgens de vereniging van professionele voetbalclubs Pro League is het nog veel te vroeg om van een toename van hooliganisme en geweld tussen voetbalsupporters te spreken.

"Het is zeker niet erger dan voor corona. Er zijn wel een aantal in het oog springende gevallen geweest de afgelopen weken die onaanvaardbaar zijn en ingaan tegen de integriteit van mensen. Het kan absoluut niet. De mensen moeten veilig naar het voetbal kunnen komen", zegt Stijn Van Bever van de Pro League.

"Oktober is altijd een maand met meer incidenten. Bij ploegen die hun seizoenstart missen, is er in oktober protest. De Pro League monitort de incidenten en heeft overleg met minister Verlinden en de federale en lokale politie. De maatregelen rond voetbalgeweld zijn de laatste jaren strenger geworden en daardoor zijn er ook meer sancties uitgedeeld, maar dat betekent niet dat het geweld toeneemt", besluit Van Bever.

Reactie Club Brugge

Club Brugge reageert met afschuw op de feiten. "Club Brugge keurt alle crimineel gedrag ten zeerste af, zowel binnen als buiten het stadion en stelt verdraagzaamheid voorop. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de Manchester City supporter", staat te lezen op de website en sociale mediakanalen van de voetbalclub.

Ook voetbalclub Manchester City heeft een statement geplaatst op haar website

Meest gelezen