Videospeler inladen...

Vandenbroucke roept Vlaamse regering op om coronapas meer in te zetten: "Wat mij betreft ook in cafés en restaurants"

"Ik denk dat het heel erg aangewezen is om de coronapas meer te gebruiken", zo zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Daarmee kijkt hij vooral richting Vlaanderen, waar de coronapas enkel verplicht is in discotheken en bij grootschalige evenementen. Volgens Vandenbroucke is de vierde coronagolf een feit.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vindt dat we niet moeten panikeren nu de vierde coronagolf een feit is, zo zei hij gisteren in "Terzake", maar dat we alert moeten blijven en waakzaam zijn.

"De cijfers zijn niet goed. We zitten duidelijk in een vierde golf. Dat was op zichzelf te verwachten, maar we gaan de komende dagen nog een heel forse stijging van de cijfers zien. Er zal ook jammer genoeg een steile stijging zijn van het aantal ziekenhuisopnames. We gaan ons schrap moeten zetten om de vierde golf aan te pakken", aldus Vandenbroucke.

"Er zal ook jammer genoeg een steile stijging van het aantal ziekenhuisopnames zijn", zegt Vandenbroucke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vandenbroucke pleit voor het opdrijven van het aantal gevaccineerden en het gebruik van het mondmasker. "Het mondmasker blijft een nuttig instrument, zeker wanneer je je in een gesloten ruimte bevindt."

Het mondmasker blijft een nuttig instrument, zeker wanneer je je in een gesloten ruimte bevindt

"We zijn nog niet allemaal gevaccineerd, ook niet in Vlaanderen. Als je kijkt naar de Vlaamse gemeenten rond Brussel zoals Asse, Zaventem, Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw. Daar is de vaccinatie onvoldoende. Dat geldt ook voor Antwerpen. In Antwerpen lopen 70.000 volwassen mensen rond die niet gevaccineerd zijn. Dat is niet goed", zegt Vandenbroucke.

Meer dan de helft van de patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis zijn niet gevaccineerd:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke pleit ook voor het uitbreiden van het gebruik van het Covid Safe Ticket. "De burgemeester van Wevelgem wil het gebruik van de coronapas invoeren in zijn gemeente en zal daarvoor de toestemming krijgen", klinkt het.

Die toestemming hangt nog even af van de federale regering, maar verschuift begin november naar de gewesten. Vandenbroucke roept de Vlaamse regering op klaar te zitten voor burgemeesters die dat willen. "Ik vind dat men soms de indruk geeft dat het gaat om het wegnemen van vrijheid", betreurt Vandenbroucke.

"Ik denk dat het heel erg aangewezen is om de coronapas meer te gebruiken", zo bevestigt hij vandaag nogmaals. "In de discotheken moeten we die blijven gebruiken. Voor evenementen is het ook nuttig en wat mij betreft ook in cafés en restaurants."

Vaccin verplichten in zorgsector

Volgens de minister zal er een einde komen aan de coronacrisis, maar het einde is nog niet aangebroken. "We moeten ons schrap zetten. Er is ook enige ongerustheid over het samengaan van het griepseizoen en het covidseizoen."

Het verplichten van het vaccin voor mensen die werken in de zorgsector zal er komen. Als het van Vandenbroucke afhangt nog voor Kerstmis. "De wettekst is in een eerste versie gegoten. Daar gaan we nog even over nadenken en dan wordt die voorgelegd aan de regering. Ik hoop dat de wet voor Kerstmis wordt gestemd, maar ik ben er niet zeker van dat dat zal lukken." 

De minister besluit: "Ik kan mij niet inbeelden dat er komende zomer nog mensen zullen werken in de zorg die niet gevaccineerd zijn."

Bekijk het volledige gesprek met minister Vandenbroucke uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen