Videospeler inladen...

Nederlandse voetbalbond ziet toename agressie na corona: "Nu al meer stadionverboden dan normaal"

Onze noorderburen zien een duidelijke stijging van het aantal incidenten voor, na en tijdens voetbalmatchen dit seizoen. "Er zijn nu al meer stadionverboden dan we normaal gezien in de helft van het jaar zien", zegt Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond KNVB. Volgens hem is agressie voor sommigen een soort uitlaatklep na meer dan een jaar coronabeperkingen. De KNVB en de Nederlandse voetbalclubs zitten nu samen over maatregelen om het tij te keren.

Dinsdagavond kreeg een 63-jarige Manchester City-fan uit Ninove rake klappen op de parking van de E40 in Drongen, in ons land, toen hij wat te eten ging halen in de winkel van de snelwegparking. De man raakte levensgevaarlijk gewond en ligt in het ziekenhuis. Vermoedelijk zijn de daders vijf mannen die zichzelf Club Brugge-fans noemen. Ze zijn opgepakt door de politie. 

Het is een triest verhaal van geweld in het voetbal en het is lang niet het enige dit seizoen. Een fan van Antwerp zag z'n rollator vernield worden door een boze hooligan, er waren de voetzoekers bij KV Mechelen en vandaag nog legde de voetbalbond Standard, Gent en Beerschot boetes op voor wangedrag van supporters.

Bij ons zijn er nog geen cijfers over geweld dit voetbalseizoen. In Nederland zien ze de agressie na corona wel pieken. Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond KNVB legt uit:

Videospeler inladen...

De voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken in ons land heeft nog geen cijfers over een eventuele toename van voetbalgeweld dit seizoen. Ook volgens de woordvoerder van de Pro League Stijn Van Bever is het nog veel te vroeg om over een toename te spreken. 

We zien dat het een zeer onstuimige start van het seizoen is geworden

Jaap Paulsen, Nederlandse voetbalbond KNVB

Wel stijging van agressie in Nederland

Onze noorderburen daarentegen merken wel een duidelijke stijging van het aantal incidenten op dit seizoen. "We hebben in Nederland nu negen of tien speelrondes gehad en er zijn nu al meer stadionverboden dan we normaal gezien in de helft van het jaar zien", zegt Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond KNVB. "We zien dus dat het een zeer onstuimige start van het seizoen is geworden." 

Is dit een exclusief Nederlands probleem, of een Europees probleem? Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond KNVB geeft uitleg:

Videospeler inladen...

In totaal zijn er in Nederland al 300 stadionverboden opgelegd en lopen er 45 tuchtrechtelijke onderzoeken naar clubs, waarbij nagegaan wordt of de club nalatig is geweest bij incidenten in het stadion.

Uitlaatklep na corona

Het gaat in Nederland niet alleen om fysiek, maar ook om verbaal geweld en andere incidenten. "Wat we dit seizoen opvallend meer zien, is dat mensen plastic bekers met bier of andere voorwerpen op het veld gooien, richting de spelers", zegt Paulsen. "We hebben ook vastgesteld dat het probleem niet alleen in het voetbal, maar ook op andere plekken in de samenleving terug te vinden is. Er is echt veel agressiviteit en er zijn veel mensen die gaan rellen tegen de politie." 

Ziet Jaap Paulsen ook een toename van geweld in de rest van Europa?

Videospeler inladen...

We hebben het idee dat het te maken heeft met de coronabeperkingen, frustraties hebben zich opgebouwd

Jaap Paulsen, Nederlandse voetbalbond KNVB

Paulsen denkt dat de toename van geweld in Nederland te maken heeft met de opgelegde coronabeperkingen. "Mensen waren beknot in hun vrijheid. Wij denken dat frustraties zich hebben opgebouwd en dat mensen een uitlaatklep nodig hebben", aldus Paulsen. "Mensen gaan sowieso soms al naar het voetbalstadion om zich te uiten zoals ze dat niet altijd de rest van de week doen." 

Drastische oplossingen

Dat het geweld moet stoppen, is wel duidelijk. De Nederlandse voetbalbond is daarom samengekomen met de clubs om te bekijken wat ze kunnen doen om het tij te keren. Samen willen ze hun plannen nog voor volgend weekend aankondigen. 

Wij zien voetbal als topamusement en topsport en daar gaan dit soort rellen en onrust niet mee samen

Jaap Paulsen, Nederlandse voetbalbond KNVB

Paulsen kan al een tipje van de sluier oplichten. Hij vertelt over welk soort maatregelen de clubs en KNVB nadenken. "Om een voorbeeld te geven: het biergooien is niet geheel nieuw, maar wel op deze schaal. Dat overvalt natuurlijk ook scheidsrechters en clubs. Wanneer grijp je in en wanneer niet? Daar is nog geen consequente lijn in terug te vinden. Zo zijn er meerdere zaken die consequent opgepakt kunnen worden."

Hoe ver wil de Nederlandse voetbalbond gaan om de agressie te stoppen? Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond KNVB licht een tipje van de sluier op:

Videospeler inladen...

Het lijkt er in ieder geval op dat de Nederlandse voetbalbond ver wil gaan om het aantal incidenten weer te doen dalen. "Er is een glijdende schaal: als het niet snel beter gaat, dan zal je op een gegeven moment ook drastische oplossingen moeten zoeken", zegt Paulsen. "Uiteindelijk moet het natuurlijk stoppen. Het voetbal is voor ons heel belangrijk. Wij zien voetbal als topamusement en topsport en daar gaan dit soort rellen en onrust niet mee samen."

Meest gelezen