Google Street View

Oud gemeentehuis Vlezenbeek wordt een café uitgebaat door mensen met een beperking

In Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, krijgt het oude gemeentehuis een nieuwe bestemming. Het wordt omgebouwd tot een café dat uitgebaat zal worden door mensen met een mentale beperking. "Hier kunnen ze hun talenten volop tonen", klinkt het.

Voor de zomer deed het gemeentebestuur een open oproep voor de uitbating van een eetcafé in Vlezenbeek. Het moest een ontmoetingsplaats worden die bijdraagt tot het lokale gemeenschapsleven voor elke inwoner van Sint-Pieters-Leeuw. Een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten.  Dat wordt nu het Poelcafé, dat volgende zomer zal opengaan en zal uitgebaat worden door mensen met een mentale beperking, onder begeleiding van medewerkers van vzw De Poel.

Ze zullen daar hun talenten volop kunnen tonen: "Je staat er van versteld wat ze allemaal kunnen en misschien had je dat zelfs allemaal niet gedacht", zegt Isabel Vanobergen van vzw De Poel. "Het is de bedoeling dat zij daar alles kunnen doen en proberen. Dat zijn dagtaken zoals het voorbereiden van lichte maaltijden, het bedienen en voor sommigen het afrekenen onder begeleiding. Maar ook het creëren van interactie, een warme sfeer en zorgen voor babbels. Ze kunnen ook laten zien wat ze kunnen maken zoals knutselwerken die daar dan getoond kunnen worden."

Perfecte bestemming

Het oud gemeentehuis waarin het Poelcafé komt is op alle gebieden perfect: "Het is een schitterend gebouw en het leent zich om heel veel verschillende zaken in te combineren. Niet alleen omwille van de uitbating  die wij op ons nemen, maar ook om samenwerkingen aan te gaan met andere regionale partijen. Jonge mensen die ondernemingsideeën hebben, of jonge kunstenaars en studenten die iets met ons willen doen."

Eerder werd de buitenkant van het beschermde gebouw volledig opgewaardeerd. De gevel en het dak werden opgeknapt en ook de klok en de windhaan werden in ere hersteld. In het voorjaar van 2022 zal de binnenkant worden gerenoveerd en ingericht, om klaar te zijn tegen de zomer. 

Meest gelezen