© Geert Van Hoeymissen

Paul Lembrechts neemt ontslag als CEO bij modegroep FNG

Paul Lembrechts heeft zijn ontslag als CEO aangekondigd bij de noodlijdende retailgroep FNG, het vroegere moederbedrijf van de failliete schoenenketen Brantano. Lembrechts had een nieuw loonbeleid voorgesteld, waarin hij zelf als CEO een basisvergoeding van 1.800 euro per gewerkte dag zou krijgen. De aandeelhouders stemden het voorstel bijna unaniem weg, waarna Lembrechts zijn conclusies trok en besloot om op te stappen.

In juli 2020 werd Paul Lembrechts, de voormalige VRT-topman, CEO bij modegroep FNG, het moederbedrijf van onder meer schoenenwinkel Brantano en kinderkledingmerk Fred & Ginger. Hij blijft er nog een maand aan boord. 

Aan de basis van het ontslag lag het nieuwe loonbeleid dat Lembrechts had voorgelegd aan de aandeelhouders. Volgens het voorstel zou Lembrechts een basisvergoeding krijgen van 1.800 euro per gewerkte dag. Daar zouden nog bonussen kunnen bijkomen, waaronder een "succespremie" als hij een broodnodige kapitaalherziening tot een goed einde zou brengen. De aandeelhouders verwierpen het loonbeleid van FNG met 92,4 procent tegenstemmen. 

De afkeuring van het vergoedingsbeleid "brengt een ernstig probleem met zich mee", reageerde Lembrechts achteraf. "Het is mijn verantwoordelijkheid om er mijn conclusies uit te trekken. Als uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua verloning een signaal te geven aan de CEO, dan rest er mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen." 

De toekomst van FNG is erg onzeker: na het faillissement van onder andere Brantano, blijft enkel nog de Zweedse webwinkel Ellos over. Er hangen ook verschillende miljoenenclaims boven het hoofd van de modegroep en er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar fraude. De beursnotering is nog steeds opgeschort, en het is niet duidelijk wanneer de handel hervat wordt. 

Rond Ellos had FNG een schikking getroffen met de vorige eigenaar waarbij afspraken werden gemaakt over een strategische kapitaalherziening. Lembrechts legde de aandeelhouders uit dat een beursgang in Zweden nog steeds een optie is, maar dat het "momentum" daarvoor momenteel tegenzit. "Een eventuele beursgang zal ten vroegste in het voorjaar 2022 kunnen worden gerealiseerd", zei hij.

Meest gelezen