Personeel UZ Gent zet Griekse tragedie "Antigone" van dichter Sophocles om in modern theaterstuk

Een 100-tal medewerkers van het universitair ziekenhuis in Gent, van poetspersoneel tot artsen en verpleegkundigen, acteert en zingt binnenkort in een moderne versie van de Griekse tragedie "Antigone". Het stuk gaat over grote en kleine levensvragen, en wordt gebracht op verschillende locaties in het ziekenhuis.

Het toneelstuk "Antigone. Garagisten van het lichaam, verzorgers van de ziel", speelt zich af op verschillende plaatsen in het ziekenhuis zelf. Niet evident, maar toch doet het UZ Gent het met deze vermodernisering van de Griekse tragedie. Net zoals in het oorspronkelijk stuk, wil het moderne verhaal een antwoord bieden op bepaalde levensvragen, en juiste of onjuiste beslissingen die genomen worden. 

De trailer van het toneelstuk "Antigone. Garagisten van het lichaam, verzorgers van de ziel":

"Het is rauw, en er zit wraak in", vertelt regisseur Walter Janssens. "We kunnen in het stuk levensvragen combineren. We willen wat gebeurt in het UZ Gent vertalen in het stuk. Hier komen mensen binnen die een zelfmoordpoging ondernamen of een zwaar ongeluk hadden. Er zijn mensen die ziek worden en kanker krijgen, en daar is de hele familie dan bij betrokken. Die familiegeschiedenis vind je hier overal terug in het UZ Gent."

Medewerkers ziekenhuis

Het unieke in dit stuk is dat er enkel medewerkers van het ziekenhuis in acteren en zingen, weliswaar onder begeleiding van professionele theatermakers. Ook de belichting en alle technische aspecten worden gedaan door het personeel. Het stuk neemt bezoekers mee op wandeling door het UZ, van een koor dat zingt aan het revalidatiezwembad tot in de kapel.

"Het is geen klein project, we zitten met een kleine 100 medewerkers. Dat gaat van decorbouwers tot mensen die in het naaiatelier de kostuums maken. De grootste groep zijn de acteurs, de zangers en de muzikanten", vertelt Standaert.

Een Griekse tragedie speelt zich vaak af in een stad, en het UZ is eigenlijk ook een stad binnen de stad Gent

Regisseur Walter Janssens

Hij maakt een vergelijking tussen het ziekenhuis en de stad: "Een Griekse tragedie speelt zich vaak af in een stad. Het UZ is eigenlijk een stad in de stad Gent: met een bakkerij, een naaiatelier en een garage. Op al die plekken worden scènes gespeeld door de acteurs."

Een blik achter de schermen:

Het verhaal

De versie van de Griekse tragedie "Antigones" die het ziekenhuis schreef, gaat ook over discussies en problemen binnen de Gentse familie De Landtsheer. "Pater familias" Gerard heeft het gemaakt in de bouwbusiness. Zijn neef Teo is de opvolger voor de zaak en is een harde werker. Zijn broer Pol is het tegenovergestelde: een levensgenieter die het er graag van neemt. 

Maar de grote teleurstelling voor Gerard is zijn zoon Edmond, een artiest. En dan is er nog moeder Eurydike die altijd op de achtergrond bleef, maar het gewicht van de familie draagt. Enkel zus Antigone kon zich bevrijden uit de familie. Zij ging studeren en werd hartchirurg. Maar het noodlot brengt hen allemaal samen in het UZ Gent. Krijgt de familie een tweede kans, of hebben ze het verknald?

Podcast en wandeling

Het stuk in het UZ begint met een podcast: "Bezoekers krijgen een koptelefoon op en daarin wordt het verhaal verteld. Een gids leidt dan de mensen van de ene plek naar de andere. "We houden een aantal keren halt en daar wordt een scène geacteerd, of er wordt een film vertoond of er muziek gespeeld. Zo lopen we het hele parcours af gedurende 1,5 uur", vertelt Standaert nog.

Meest gelezen