Riemst meet impact van zwaar verkeer op mergelgroeven: "Met sensoren in huizen en ondergrond"

In Riemst wordt aan de hand van een trillingsonderzoek nagegaan wat de gevolgen zijn van zwaar verkeer op de stabiliteit van woningen en mergelgroeven. Gisteren werd met een zwaarbeladen vrachtwagen door de Lindestraat in Zichen gereden. Met verschillende sensoren werden de trillingen in de huizen en de ondergrond gemeten. 

De afgelopen jaren waren er in Riemst verschillende verzakkingen en instortingen, omdat de mergelgroeven onstabiel geworden waren. En veel inwoners maken zich dan ook zorgen. Ook Etienne Verweert uit de Lindestraat in Zichen.  “Het zware verkeer hier in dit smalle straatje veroorzaakt heel veel ellende. De meeste oudere huizen zijn zonder funderingen gebouwd en vertonen scheuren en barsten, terwijl alle huisraad begint te trillen telkens een zwaarder voertuig passeert.”

Gisteren heeft de gemeente metingen uitgevoerd, met sensoren in de huizen en de groeven terwijl een zware vrachtwagen van de technische dienst door de Lindestraat reed. “We meten de trillingen in een van de aanpalende woningen, maar ook in de mergelgroeve die hier zowat acht meter onder de weg ligt”, legt Mike Lahaye uit, de gemeentelijke coördinator groeven en veiligheid. “Er hangen sensoren op het plafond, de vloer en de wand van de groeve. “De testresultaten worden nu geanalyseerd en in een rapport gegoten. Daarna is het aan het gemeentebestuur om de nodige conclusies te trekken. “Laat ons de rapportage afwachten en kijken welke verkeersmaatregelen aanbevolen worden”, zegt burgemeester Mark Vos (CD&V).  

Meest gelezen