AFP or licensors

Rwandese parket gaat in beroep tegen veroordeling held van "Hotel Rwanda"

Het Rwandese parket heeft woensdag aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling tot 25 jaar cel van de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina, een voormalige hoteluitbater die inspiratie vormde voor de film "Hotel Rwanda" en die een fervente tegenstander van president Paul Kagame is geworden.

Op 20 september achtte een rechtbank Rusesebagina (67) schuldig aan terrorisme. Met name is hij "stichtend lid" van de rebellengroep Nationaal Bevrijdingsfront (FNL), die in 2018 en 2019 moordende aanslagen heeft gepleegd.

De veroordeelde heeft dat steeds ontkend. Bekend is wel dat hij betrokken was bij de oprichting van oppositiepartij MRCD, waarvan de FLN als de gewapende arm geldt.

Na de uitspraak zei hoofdprocureur Aimable Havugiyaremye dat het parket niet tevreden was, omdat "alle veroordelingen beneden de vorderingen lagen". Tegen Rusesabagina was levenslang geëist.

Noch hijzelf noch zijn advocaten konden in beroep gaan. Als directeur van het befaamde Hôtel des Mille Collines in Kigali redde Rusesabagina, zelf een Hutu, meer dan 1.000 mensenlevens tijdens de genocide van 1994. Bij de  volkerenmoord door aanhangers van het vroegere Hutu-regime vielen ruim 800.000 doden, vooral Tutsi's.

Rusesabagina is ook bekend als de hotelbaas die het verhaal van de bekroonde film "Hotel Rwanda" heeft geïnspireerd. Hij werd in augustus 2020 in Kigali gearresteerd.

Meest gelezen