Sedrik Oliha uit Pelt maakt documentaire over nachtraven: "Wanneer de stad gaat slapen"

"Wat gebeurt er allemaal in de stad wanneer die gaat slapen? Dat vroeg Sedrik Oliha uit Pelt
zich af en hij maakte er een documentaire over die op de Nederlandse tv (NPO2 extra) zal
getoond worden."

"Het idee is eigenlijk ontstaan omdat ik zelf 's nachts laat op bleef”, vertelt Sedrik Oliha. "Ik vroeg mij dan vaak af wie er nog ‘s nachts allemaal wakker was en vooral waarom? Waarom dwaalt die persoon ‘s nachts nog rond op straat? Waar gaat die auto heen in het midden van de nacht? Waarom brandt daar nog licht? Waarom is die persoon nog wakker om drie uur 's nachts? De nacht heeft iets heel mysterieus. Het is alsof je in een andere wereld terechtkomt als de nacht valt en die wereld wou ik samen met de kijker graag ontdekken in mijn documentaire." 

"Ik heb er dan maar meteen mijn masterproef van gemaakt voor de LUCA School of Arts, campus C-mine in Genk", gaat Oliha verder. "Ik heb drie mensen uitgekozen die 's nachts werken: de Hasseltse dj Kristof Claes, de Nederlandse radiopresentatrice Astrid de Jong en schrijver/muzikant Jonas Bruyneel."

(lees verder onder de foto)

Jonas Bruyneel is een Vlaamse schrijver en muzikant die tijdens de nachtelijke uren werkt aan zijn boeken en muziek. Al vanaf zijn studententijd is Jonas gefascineerd door wat er zich allemaal ’s nachts afspeelt in de stad. Niet alleen is Jonas verwonderd door de nacht, maar hij haalt er ook zijn inspiratie uit.

(lees verder onder de foto)

Kristof Claes of beter bekend als Goldfox is een Vlaamse DJ die actief is in het nachtleven. Hij wordt niet voor niets de nachtburgemeester van Hasselt genoemd. Ook hij is enorm gefascineerd door de nacht en heeft die nodig om de ratrace van overdag te ontvluchten. 

(lees verder onder de foto)

Astrid de Jong is een Nederlandse radiopresentatrice en een vaste waarde in de wondere wereld van de nachtradio. Met haar programma Nachtzuster vormt Astrid een baken voor de vele mensen die ‘s nachts wakker zijn. Ze houdt ervan om tijdens de nachtelijke uren radio te maken. Radio maken tijdens de nacht is iets heel intiems en mysterieus.

(lees verder onder de foto)

Sedrik Oliha stuurde zijn documentaire in bij "Makers voor morgen", een online platform dat jongeren de kans geeft hun afstudeerproject te tonen. De documentaire werd geselecteerd en is te zien op 26 oktober op NPO 2 extra.

Meest gelezen