Nijpend tekort aan agenten in Vlaams-Brabant: "Moeilijker dan in andere provincies" 

De politiezones in Vlaams-Brabant kampen al enkele jaren met een tekort aan politiemensen. Het takenpakket voor agenten in onze regio is vrij complex in vergelijking met de andere provincies en daardoor is het niet makkelijk om geschikte kandidaten te vinden.  

“We hebben de luchthaven van Zaventem die voor heel wat extra politietaken zorgt, maar ook de mobiliteitssituatie in onze provincie is complexer dan in de meeste andere provincies”, zegt gouverneur Jan Spooren. “En er is de grootstedelijke problematiek van Brussel die uitdeint naar de gemeenten in de Vlaamse Rand en die ook extra politietaken met zich meebrengen.”

Het personeelstekort is vooral voelbaar in kleinere provinciezones, zegt  Sebastien Verbeke van de politiezone Druivenstreek: “Wij zijn een kleinere zone en hebben 66 operationele krachten en ik zoek er vandaag 17. Dat is heel veel en het is bewonderenswaardig dat de 49 die vandaag nog het werk doen, het ook kunnen blijven doen. Wij moeten gemotiveerd worden, dat lukt ook maar we hebben echt wel die nieuwe mensen nodig om dat politiewerk te kunnen doen en de burger te kunnen dienen.”

Een nieuwe promotiecampagne moet nu mensen warm maken voor het beroep, en een betere begeleiding moet meer kandidaten doen slagen in hun opleiding. 

Meest gelezen