Ziek en coronatest nodig? Binnenkort hoef je niet meer langs de huisarts

Wie ziek is, hoeft binnenkort niet meer langs de huisarts voor een coronatest, maar zal rechtstreeks naar een testcentrum of de apotheker kunnen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist.  Via een online tool zal u daarvoor een code krijgen. Daarnaast zal ook in meer gevallen een sneltest - bij de apotheek - kunnen in plaats van een PCR-test.

De huisartsen trokken vorige maand al aan de alarmbel: nu het verkoudheidsseizoen weer volop is gestart, is het een zware dobber om elke patiënt met verkoudheidssymptomen te testen op corona. De huisartsen vroegen daarom een aanpassing van het testbeleid en dat komt er nu.

Wie ziek is, zal zijn symptomen binnenkort kunnen ingeven op een online formulier of in een app. Een algoritme beslist of je wel of geen coronatest moet ondergaan. Wie wel een test nodig heeft, krijgt dan een code om rechtstreeks naar een testcentrum of een apotheek te gaan. Passeren via de huisarts zal dus niet meer hoeven, zo hebben de ministers van Volksgezondheid beslist.

Wanneer het online formulier of de app er komen, is nog niet bekend.

Meer sneltesten

Het zal ook in meer gevallen mogelijk worden om een snelle antigeentest af te laten nemen, in plaats van een meer omslachtige PCR-test. Een PCR-test moet eerst naar het labo voor analyse en daardoor kan het resultaat één tot twee dagen op zich laten wachten. Het resultaat van een snelle antigeentest, of sneltest, heb je al na een kwartier. Ze worden afgenomen door de apotheker.

Wie tot 5 dagen coronasymptomen heeft, zal voor zo'n sneltest bij de apotheek kunnen kiezen. Ook  reizigers die in ons land aankomen kunnen er beroep op doen. Het gaat dan dus om toeristen die naar België reizen, of Belgen die terugkeren van vakantie uit een rode zone.

Als je kiest voor een PCR-test, mag die maximaal 72 uur oud zijn. Kies je voor een snelle antigeentest, dan mag die maximaal 48 uur oud zijn. Wie in de Europese Unie woont, kan de test in beide gevallen ook laten afnemen op de dag van aankomst in ons land. Voor de duidelijkheid: een PCR-test blijft wel nog altijd betrouwbaarder dan een sneltest. 

Ga best eerst praten met je apotheker, of hij de sneltest aanbiedt en hoe

Koen Straetmans, voorzitter Algemene Pharmaceutische Bond

De wijziging zou er komen vanaf de herstvakantie. De beslissing moet eerst nog bekrachtigd door het Overlegcomité van eind deze maand.De sneltest zal overigens terugbetaald worden, voor mensen met symptomen of wie terugkeert naar ons land. 

De apothekers maken zich intussen op om meer testen uit te voeren. De Algemene Pharmaceutische Bond vindt het een goede beslissing, maar benadrukt wel dat niet alle apotheken het zullen aanbieden, gezien het vrijwillig is. "Sinds midden juli biedt meer dan de helft van de apotheken de testen al aan voor vertrekkende reizigers", zegt voorzitter Koen Straetmans. Het gaat om 2500 apotheken van de 4700. "Het blijft vrijwillig. Dus je gaat best praten met je apotheker wanneer hij het aanbiedt en hoe. Maar we gaan niet alle mensen kunnen testen. Testcentra blijven nog altijd beschikbaar en open", aldus Straetmans. 

Terugkeren van een reis, hoe zat het weer?

Wie als Belg terugkeert van een reis naar het buitenland die meer dan 48 uur heeft geduurd, moet nog altijd het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen.

Kom je uit een groene of oranje zone, dan moet je je niet laten testen en niet in quarantaine. 

Kom je uit een rode zone binnen de EU én je bent gevaccineerd of je hebt een herstelcertificaat (bewijs dat je hersteld bent van een coronabesmetting), dan moet je je niet laten testen of in quarantaine. Ben je niet gevaccineerd of je hebt geen herstelcertificaat, dan moet je een recente negatieve coronatest voorleggen. 

Kom je uit een rode zone buiten de EU dan moet je je sowieso laten testen, ook als je gevaccineerd bent. Dat is op dag 1 of 2 na je terugkomst. Is je test negatief, dan mag je uit quarantaine. Laat je nog eens testen op dag 7.

Ben je niet gevaccineerd en kom je terug uit een rode zone buiten de EU dan moet je 10 dagen verplicht in quarantaine.

Goed nieuws voor oorlogstoerisme

Als de sneltesten al in de herfstvakantie kunnen, zal dat goed nieuws zijn voor toeristen uit niet-EU-landen zoals het Verenigd Koninkrijk. Want toeristen van buiten de EU die naar ons land komen, moeten zich sowieso laten testen, ook wie volledig gevaccineerd is. In het Verenigd Koninkrijk kost een PCR-test meer dan 200 euro. Met een antigeensneltest zal het dus goedkoper worden voor de Britse toeristen om af te reizen naar België. 

En dat vinden de horecazaken in onder meer Ieper belangrijk, want zij rekenen op het bezoek van Britse toeristen. Jaarlijks komen er veel Britse toeristen naar de streek met Wapenstilstand op 11 november. Normaal is het Albion Hotel Ieper voor 75 procent volzet met toeristen uit het Verenigd Koninkrijk. Nu is het dat slechts 10 procent. Uitbaatster Ruth Decramer reageert dan ook heel blij op het nieuws van de sneltest. 

Onze ploeg van "Het journaal" sprokkelde reacties in Ieper, bekijk hieronder het verslag:

Videospeler inladen...
Als horeca vragen wij dat de overheid deze nieuwe reismaatregelen snel en duidelijk communiceert naar toeristen van buiten de EU toe
Ruth Decramer, uitbaatster Albion Hotel te Ieper

Momenteel staat het licht al op groen, maar de horecazaken hopen dat de officiële bevestiging vlug komt, zodat de Britse toeristen hun reis voor dit jaar nog kunnen vastleggen. "Als horecazaken maken we ons zorgen over de communicatie rond de nieuwe reismaatregelen naar de toeristen toe. Als we geen officiële sites hebben waarop de communicatie gebeurt, dan wordt het moeilijk om de toeristen op een juiste manier te informeren. Horecazaken kunnen zelf zeggen wat ze willen, maar het merendeel van de toeristen durft nog geen verblijf te boeken zolang er geen officiële communicatie gebeurt rond het afschaffen van de PCR-test", zegt Decramer. 

Meest gelezen